Radio Mania

Interne

[VIDEO] Casa în care ”locuiesc” peste 7.000 de ucraineni: O Afacere Ilegală cu buletine în Botoșani

[VIDEO] Casa în care ”locuiesc” peste 7.000 de ucraineni: O Afacere Ilegală cu buletine în Botoșani

În comuna Vârfu Câmpului din Botoșani se desfășoară o activitate ilegală de amploare, legată de emiterea de buletine pentru cetățeni ucraineni.

Casa în care ”locuiesc” peste 7.000 de ucraineni: O Afacere Ilegală cu Buletine în Vârfu Câmpului, Botoșani



O Situație Neobișnuită în Vârfu Câmpului

În comuna Vârfu Câmpului din Botoșani se desfășoară o activitate ilegală de amploare, legată de emiterea de buletine pentru cetățeni ucraineni. Apropierea de granița cu Ucraina a transformat această zonă într-un punct central pentru afaceri dubioase, permițând mii de ucraineni să obțină acte de identitate românești contra cost.

Casa cu Peste 7.000 de Rezidenți

La o singură adresă din Vârfu Câmpului figurează peste 7.000 de cetățeni ucraineni. Proprietarul casei, Aurel Ciubotariu, susține că a fost implicat într-o rețea ilegală la inițiativa unei angajate a Primăriei Bucecea. La început, acesta primea 50 de euro pentru fiecare ucrainean care era înregistrat la adresa sa, dar ulterior a descoperit că nu mai putea ieși din acest aranjament.

„Am început să pun persoane în spațiu, pentru întocmirea cărților de identitate, funcționând așa timp de un an. Primeam câte 50 de euro de persoană. La un moment dat, doamna Cozmiuc Gheorghina de la SPCLEP Bucecea a intervenit, propunându-mi să continui în schimbul unor sume de bani, ea ocupându-se de toate documentele”, a declarat Ciubotariu pentru Monitorul de Botoșani.

Implicațiile și Consecințele

Aurel Ciubotariu susține că doamna Cozmiuc îi oferea câte 2.000 de euro pentru 40 de acte semnate, însă niciunul dintre cei înregistrați nu locuia efectiv la adresa sa. După ce a încercat să se retragă din afacere, a descoperit că documentele continuau să fie semnate în numele său chiar și în timpul internărilor sale în spital.

Am dovezi că, în perioada în care eram internat, documentele erau semnate în numele meu, iar persoane din comună, care nici măcar nu aveau proprietăți, figurau ca având cetățeni ucraineni în spațiu”, a mai adăugat Ciubotariu.

Reacția Autorităților

Gheorghina Cozmiuc, acuzată de implicare în această rețea, neagă vehement orice acuzație. Angajata Primăriei Bucecea susține că nu a încălcat nicio lege și că dosarul a fost clasat din lipsă de probe. „Nu am luat niciun ban, nici nu mi s-a oferit. S-a analizat scrisul și semnătura domnului Ciubotariu, iar dosarul a fost clasat”, a explicat Cozmiuc.

Un Fenomen Generalizat

Primarul comunei Vârfu Câmpului, Maria Huțu, a confirmat că peste 3.000 de ucraineni s-au mutat în sat, mulți dintre ei fiind etnici români din Ucraina care încearcă să-și redobândească cetățenia română.

Concluzii

Afacerea cu buletine pentru ucraineni din Vârfu Câmpului scoate la iveală o problemă complexă, implicând autoritățile locale și evidențiind lacune în legislația actuală. În timp ce anchetele continuă, situația rămâne un exemplu de corupție și abuz într-o comunitate de graniță.


Sursa: Monitorul de Botoșani