Radio Mania

Externe

[VIDEO] Atentat în Slovacia: Premierul Robert Fico grav rănit, viața îi este în pericol

[VIDEO] Atentat în Slovacia: Premierul Robert Fico grav rănit, viața îi este în pericol

[VIDEO] Atentat în Slovacia: Premierul Robert Fico grav rănit, viața îi este în pericol

ACTUALIZARE: Robert Fico a ieșit din operație și este în afara pericolului, a anunțat miercuri noapte adjunctul său, Tomas Taraba.

„Este de așteptat că va supraviețui”, a declarat Taraba pentru BBC, citat de The Guardian.

„Din fericire, din ce am aflat eu, operația a mers bine și cred că, în final, va supraviețui. Nu mai este într-o stare în care să-i fie amenințată viața în acest moment. A fost rănit grav, însă, unul dintre gloanțe i-a perforat stomacul, iar un al doilea a lovit articulația. Imediat a fost transportat la spital și apoi dus la operație”, a spus politicianul.

Atentat în Slovacia: Premierul Robert Fico grav rănit, viața îi este în pericol 
Conform unui comunicat oficial, starea sa este critică, iar “viața sa este în pericol”.

Fico a fost împușcat în timpul unei apariții publice, iar atacatorul a fost imediat capturat de gărzile de corp ale premierului.

Un mesaj postat pe pagina oficială a lui Robert Fico informează că starea acestuia este gravă, ceea ce a determinat autoritățile să renunțe la transportul cu elicopterul la Bratislava.

În schimb, a fost dus la Banská Bystrica, un oraș mai apropiat, pentru a beneficia de intervenție medicală de urgență. Echipa sa subliniază că “următoarele ore sunt decisive”.

Presa slovacă, menționând că Slovacia este membră NATO și UE, relatează că mai multe focuri de armă au fost auzite în fața casei de cultură din Handlova, unde avea loc o ședință de guvern. Jurnaliștii prezenți au relatat că Robert Fico se îndrepta spre o mulțime de susținători când a fost împușcat.

Premierul a fost transportat de urgență la spital cu ajutorul unei mașini a agenților de securitate.

Președintele în exercițiu al Slovaciei a confirmat atacul, declarând: “Suntem șocați de atacul brutal și nesăbuit asupra prim-ministrului Robert Fico. Îl condamn în termenii cei mai fermi și îi doresc multă putere în acest moment critic și o recuperare rapidă. Gândurile mele se îndreaptă și către familia și apropiații săi”.

Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a adoptat în ultimii ani o atitudine mai dură față de Occident.

El a promis în repetate rânduri că va opri sprijinul militar pentru Kiev, a criticat sancțiunile împotriva Rusiei și a amenințat că va folosi dreptul de veto împotriva oricărei invitații viitoare din partea NATO pentru Ucraina.

Surse: BBC, AP

Foto: NEXTA – X