Radio Mania

Externe

UE pregătește măsuri împotriva platformelor chinezești Temu și Shein

UE pregătește măsuri împotriva platformelor chinezești Temu și Shein

UE pregătește măsuri împotriva platformelor chinezești Temu și Shein

UE pregătește măsuri împotriva platformelor chinezești Temu și Shein
Germania cere eliminarea scutirii de taxe vamale pentru colete sub 150 de euro

Germania susține revizuirea taxelor de import, prin care Uniunea Europeană ar putea elimina scutirile pentru colete mici, scutire ce a permis retailerilor online Shein și Temu să acapareze cote de piață semnificative cu produse ieftine din China.

Critici din SUA au acuzat deja retailerii Shein și Temu de utilizarea scutirii de taxe de import pentru a subcota rivalii și pentru a evita inspecțiile vamale, scrie Reuters.

Această practică permite celor două companii să ofere cumpărătorilor rochii la prețuri de doar 8 dolari și ceasuri inteligente la 25 de dolari. Shein pregătește o listare la Londra după ce o încercare de listare la New York a fost blocată de legislatorii americani.

Scutirea de taxe pentru colete sub 150 de euro

În conformitate cu reglementările actuale ale UE, coletele cumpărate online din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este sub 150 de euro (163 de dolari).

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a semnalat că Germania va susține eliminarea acestei limite, potrivit HDE (Handelsverband Deutschland), principala asociație de retail din Germania.

HDE a făcut lobby pe lângă guvernul german, afirmând că scutirea a dus la o creștere masivă a coletelor mici din China și că autoritățile vamale nu pot verifica toate produsele pentru conformitatea cu normele UE.

Ministerul german de finanțe a salutat propunerile Comisiei Europene pentru adaptarea legislației vamale europene la provocările comerțului electronic, inclusiv eliminarea limitei fără taxe vamale.

Declarațiile Shein și Temu

Shein a declarat că respectă toate legile și reglementările locale, inclusiv conformitatea vamală și fiscală. De asemenea, Shein a subliniat că menține prețurile accesibile prin modelul de afaceri bazat pe cerere și lanțul de aprovizionare flexibil.

Temu, deținut de Pinduoduo Holdings, a negat că succesul său se datorează scutirii de taxe vamale, subliniind eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale ca principalele motoare ale creșterii.

Reacția industriei și măsuri viitoare

Asociația industrială Ecommerce Europe, care include membri precum Amazon și eBay, a avertizat că eliminarea limitei de scutire de taxe vamale ar putea crește fricțiunile comerciale și ar putea provoca măsuri de retorsiune din partea partenerilor comerciali cheie, inclusiv SUA.

Parlamentul European a aprobat un proiect de lege privind reforma vamală printr-un vot preliminar în martie, dar acesta va fi reevaluat după alegerile europene din iunie.

Practicile platformelor de fracționare a livrărilor

Conform Comisiei Europene, în 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată sub 150 de euro au intrat în UE din afara blocului comunitar.

Comisia a observat că scutirea de taxe de import încurajează vânzătorii să divizeze expedierile, iar până la 65% din colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutirea fiscală.

Shein și Temu au negat că ar angaja practici de fracționare a coletelor sau declarații false pentru a evita controalele vamale.


Sursa: Reuters