Radio Mania

Lifestyle

Tendința periculoasă de pe TikTok: Renunțarea la Crema de Protecție Solară poate Dăuna Grav Sănătății Tale

Tendința periculoasă de pe TikTok: Renunțarea la Crema de Protecție Solară poate Dăuna Grav Sănătății Tale
Tendința Periculoasă de pe TikTok
Foto: Philippe Murray-PietschUnsplash

Tendința periculoasă de pe TikTok privind crema de protecție solară ar putea fi dăunătoare sănătății tale

Experții au intervenit pentru a demonta conținutul dăunător care devine viral pe rețelele de socializare și încurajează oamenii să renunțe la protecția solară.

Odată cu apropierea verii și a condițiilor ideale pentru bronzare, experții avertizează cu privire la o nouă tendință periculoasă pe TikTok: mișcarea anti-cremă de protecție solară.

Această tendință, care a câștigat popularitate în ultimele săptămâni pe platformele de socializare, încurajează renunțarea completă la protecția solară, creatorii de conținut necalificați susținând că crema de protecție solară conține substanțe chimice care cauzează cancer sau că „deteriorează” pielea.

Influencerii împărtășesc videoclipuri cu milioane de vizualizări în care militează împotriva utilizării cremei de protecție solară.

Un creator de conținut, într-un videoclip cu peste 1,2 milioane de vizualizări, a declarat: “Nu folosesc cremă de protecție solară și nu o voi face niciodată. “Dăm vina pe soare pentru cancer când ar trebui să dăm vina pe dietele noastre. Crema de protecție solară și o dietă săracă te vor îmbolnăvi”, a afirmat aceasta.

Datele noi de la Glam arată că tendința a influențat și căutările pe Google, cu o creștere de 160% a căutărilor pentru “Crema de protecție solară cauzează cancer” în ultimele 30 de zile.

Mai îngrijorător, căutările pentru “screening gratuit pentru cancerul de piele lângă mine” și “Cum știu dacă am cancer de piele” au crescut cu 400% și respectiv 250%, sugerând că tendința deja provoacă îngrijorare.

Ce părere au experții despre mișcarea de pe TikTok?

“Solicitarea sfaturilor medicale de la creatorii de conținut poate fi periculoasă”, a declarat dr. Mariano Busso, un dermatolog cosmetic certificat din Beverly Hills, pentru Glam.

El a adăugat: “Utilizarea cremei de protecție solară a fost dovedită științific că protejează pielea de efectele nocive ale luminii ultraviolete, inclusiv de razele UVB și UVA. Prin neutilizarea cremei de protecție solară, îți crești considerabil șansele de a dezvolta cancer de piele”, a avertizat acesta.

De asemenea, el avertizează că renunțarea la crema de protecție solară accelerează îmbătrânirea pielii, făcându-te să arăți mai în vârstă.

Dr. Mariano a clarificat că crema de protecție solară nu cauzează cancer.

Crema de protecție solară cauzează cancer de piele?

Cancer Research UK afirmă că expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare poate deteriora celulele pielii și poate cauza cancer de piele.

În Marea Britanie, aproape 9 din 10 cazuri de cancer de piele melanom ar putea fi prevenite prin protejarea pielii de soare și evitarea solarului.

Oricine poate dezvolta cancer de piele. Unele persoane pot avea un risc mai mare, inclusiv cei care se ard mai ușor.

Protecție suplimentară care poate reduce riscurile pentru sănătate:

Indiferent unde te afli, fie acasă, fie în vacanță, este important să te protejezi de soare.

Soarele este adesea suficient de puternic pentru a provoca daune între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii octombrie, chiar și atunci când este frig sau înnorat.

  1. Petrece timp la umbră. Acest lucru este deosebit de important între orele 11:00 și 15:00 în Marea Britanie.
  2. Acoperă-te cu haine, o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.
  3. Aplică cremă de protecție solară cu cel puțin SPF 30 și 4 sau 5 stele. Folosește-o generos, reaplică regulat și folosește-o împreună cu umbra și îmbrăcămintea.
  4. Chiar și în zilele înnorate, vântoase sau mai reci te poți arde de soare. Peste 90% din razele UV pot trece prin nori, așa că asigură-te că găsești umbră, te acoperi și folosești cremă de protecție solară.

Sfaturi pentru utilizarea cremei de protecție solară:

Conform Cancer Research UK, există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegi și folosești o sticlă de cremă de protecție solară. Ignorarea acestora ar putea duce la probleme serioase de sănătate ulterior:

  1. Alege un produs sub formă de loțiune, spray cu pompă sau roll-on, nu un aerosol. Cremele de protecție solară sub formă de aerosol pot fi aplicate neuniform și nu oferă un strat suficient de gros pentru protecție.
  2. Asigură-te că aplici suficientă cremă – oamenii pun adesea mult mai puțină cremă de protecție solară decât au nevoie. Aplică crema uniform și din abundență.
  3. Reaplică crema de protecție solară în mod regulat pe parcursul zilei, inclusiv produsele etichetate „o dată pe zi” și „rezistent la apă”. Crema de protecție solară poate fi eliminată prin frecare, transpirație sau spălare – chiar dacă se presupune că este rezistentă la apă. Este deosebit de important să reaplici după înot, transpirație sau uscare cu un prosop.
  4. Reaplicarea ajută, de asemenea, să acoperi mai mult din pielea ta și să nu ratezi nicio zonă.
  5. Folosește crema de protecție solară chiar dacă ai SPF în crema hidratantă sau machiaj, deoarece aceste produse nu oferă un strat suficient de gros pentru protecție. Și, de obicei, nu sunt reaplicate.
  6. Verifică data de expirare a cremei de protecție solară înainte de a o folosi. Caută un simbol cu un capac deschis, litera M și un număr. Acest lucru arată câte luni va dura crema de protecție solară odată deschisă.

Sursa: Wales Online