Radio Mania

Interne

Servicii Medicale pentru persoanele neasigurate: Noutăți din 1 Iulie

Servicii Medicale pentru persoanele neasigurate: Noutăți din 1 Iulie

Servicii Medicale pentru persoanele neasigurate: Noutăți din 1 Iulie

Servicii Medicale pentru Persoanele Neasigurate: Noutăți din 1 Iulie conform Noului Contract Cadru
Ce Categorii Pot Beneficia de Aceste Servicii?

Începând cu 1 iulie, noul contract-cadru prevede pachete de servicii medicale destinate persoanelor neasigurate, cu scopul de a depista afecțiuni grave precum cancerul, hepatita sau HIV/SIDA la gravide. Aceste măsuri sunt anunțate de autoritățile din domeniul sănătății și au fost confirmate de președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea.

Investigații Medicale pentru Persoanele Neasigurate

Medicii de familie vor putea trimite persoanele neasigurate pentru investigații în caz de suspiciuni de afecțiuni oncologice, hepatite B și C, și HIV la gravide. Aceste servicii vor fi decontate de Casa Națională de Sănătate. Valeria Herdea a subliniat că prin aceste măsuri se urmărește stabilizarea sistemului medical și asigurarea predictibilității și sustenabilității activităților medicale.

Finanțare și Prevenție

Deși se dorește o finanțare mai bună, Herdea consideră că actualul contract-cadru atinge un deziderat important. Contractul prevede, de asemenea, activități de prevenție care vor începe cu adolescenții, având în vedere că mulți dintre aceștia se confruntă cu adicții și alte patologii noi.

Drepturile Persoanelor Neasigurate

Începând cu 1 iulie, persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca și cele asigurate. Educația pentru sănătate rămâne esențială, iar Herdea încurajează schimbarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin alimentație corectă și mișcare.

Deficitul de Medici de Familie

Există 190 de localități fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie și alte 1.043 de localități cu deficit de personal medical. Se estimează un necesar de 1.529 de medici de familie, iar îmbătrânirea populației medicale impune măsuri urgente de retenție a personalului și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Date Statistice și Valori

Conform CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asigurați și 3 milioane de persoane neasigurate, dintre care doar 250.000 sunt înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022. Valoarea punctului per capita pentru asistența medicală primară este de 12 lei, iar per serviciu medical este de 8 lei. Pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului per serviciu medical este de 4,5 lei, iar plafonul pentru asistența medicală stomatologică este de 6.000 lei/lunar.

Valorile punctelor per capita și per serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate vor fi menținute și după 30 iunie, conform acordului dintre CNAS și Colegiul Medicilor din România.


Foto: Mufid MajnunUnsplash