Radio Mania

Interne

Satul Românesc ce va deveni cea mai mare Bază Aeriană NATO din Europa

Satul Românesc ce va deveni cea mai mare Bază Aeriană NATO din Europa

Mihai Kogălniceanu (MK) este o bază aeriană situată lângă satul cu același nume, devenind rapid cea mai mare bază NATO din Europa, depășind Ramstein din Germania.

Dezvoltarea Bazei

Pe pistă stau șase avioane Eurofighter Typhoon RAF, în timp ce o a doua pistă de 3,5 km este în construcție.

Baza va găzdui avioane F-16 românești, drone MQ-9 Reaper și un “oraș militar” pentru personalul NATO din 32 de țări.

Ultimii sosiți sunt finlandezii, iar baza se află la doar 20 km de coasta Mării Negre, 300 km de Odesa și 400 km de Sevastopol.

Importanța Strategică

România se află acum la granița cu o zonă de război. Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat zonele de survol pentru piloții NATO, care acum zboară doar în zona de 12 mile nautice deasupra apelor teritoriale românești și bulgărești pentru a evita situații escalatorii cu rușii.

Experiențe Personale

Flt. Lt. Charlie Tagg, aflat la a treia și ultima misiune la baza MK, afirmă: „Acum suntem mai mult aici pentru a reasigura alte țări NATO, precum România, că suntem aici și suntem dispuși să apărăm.”

Nu a fost necesară interceptarea unui avion rusesc de la sosirea sa, deși au existat astfel de situații în misiunile anterioare în zona Baltică.

Incidente Notabile

În septembrie 2022, un pilot rus a aproape doborât un avion britanic de colectare a informațiilor, iar în martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă de un avion rus SU-27 „Flanker” deasupra apelor internaționale.

Viața Cotidiană la Bază

Viața la baza MK este în mare parte calmă. În fața biroului comandantului bazei, Colonel Nicolae Crețu, pescărușii și ciorile culeg cireșe.

Scott Delay, din cadrul American Army Support – Black Sea, planifică logistica pentru cei 1.840 de membri ai personalului american. „Încercăm să le oferim un mediu ca acasă cât timp sunt aici. Nu este foarte diferit de orice altă comunitate, doar că are un gard în jur.”

Concluzie

Baza MK este un punct strategic vital pentru NATO, reflectând schimbările geopolitice și necesitatea unei prezențe consolidate în regiune, devenind un simbol al angajamentului NATO de a apăra aliații săi.


Sursa: BBC • Foto cu rol ilustrativ: A GPixabay