Radio Mania

Lifestyle

Șase alimente care ajută la ameliorarea anxietății – și două alimente care o agravează

Șase alimente care ajută la ameliorarea anxietății – și două alimente care o agravează

Șase alimente care ajută la ameliorarea anxietății - și două alimente care o agravează

Șase alimente care ajută la ameliorarea anxietății – și două alimente care o agravează



Mai multe studii au arătat că anumite alimente pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate – și alimentele pe care ar trebui să le evitați

Anxietatea este o problemă foarte comună pentru mulți indivizi. Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor – inclusiv ajustări minore ale dietei.

Anxietatea este un sentiment de neliniște, cum ar fi îngrijorarea sau frica, care poate fi ușoară sau severă, conform NHS. Anxietatea este principalul simptom al mai multor condiții, cum ar fi tulburarea de panică, fobiile, tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și tulburarea de anxietate socială (fobia socială). Deși abordarea de a fi mai atent la ceea ce mâncați nu poate fi eficientă pentru fiecare individ, cercetările au arătat că modificarea tiparelor alimentare ar putea ajuta la ameliorarea gândurilor anxioase și poate oferi suport creierului.

Alimente care pot agrava anxietatea

Cafeaua: Fiind plină de cofeină, care este un stimulent, cafeaua poate accelera ritmul cardiac și mintea. Pentru persoanele care suferă de anxietate, consumul de cafea ar putea intensifica simptomele și le poate face să se simtă neliniștite. Consumul excesiv de cofeină poate replica sau exacerba simptomele de anxietate. Cei care se confruntă cu anxietate declanșată de cofeină ar trebui să reducă sau să elimine consumul de cofeină.

Un studiu din 2021 a constatat că doze de cofeină echivalente cu aproximativ cinci cești de cafea induc atacuri de panică la o mare proporție de pacienți cu tulburări de panică. Cofeina crește, de asemenea, anxietatea în rândul acestor pacienți, precum și în rândul adulților sănătoși la aceste doze.

Alimentele procesate: Nu este un secret că alimentele procesate sunt nesănătoase, dar ar putea agrava anxietatea. Deși alimentele procesate sunt reconfortante și delicioase, acestea pot declanșa inflamația în corp. Aceste alimente lipsesc de nutrienții necesari pentru o funcționare sănătoasă a intestinului și a creierului.

Cercetările arată că consumul excesiv de carne procesată, alimente prăjite, cereale rafinate, dulciuri, produse de patiserie și produse lactate bogate în grăsimi poate crește probabilitatea de a experimenta anxietate și depresie.

Alimente care pot reduce anxietatea



Ceaiul verde: Ceaiul verde este plin de un aminoacid numit L-teanină, care s-a dovedit că ajută la reducerea anxietății. Într-un studiu din 2017, cercetătorii au constatat că studenții care au băut ceai verde au experimentat niveluri de stres constant mai scăzute decât cei care nu au băut.

Semințele de dovleac: Acestea sunt o sursă excelentă de magneziu, care s-a dovedit că ajută la controlul cortizolului. Cortizolul este crucial în gestionarea nivelurilor de stres. Este vital să menținem un echilibru adecvat al cortizolului pentru bunăstarea generală.

Carbohidrați complecși: Quinoa, fasolea, legumele amidonoase și ovăzul durează mai mult să fie digerate de corp, ceea ce poate preveni scăderile bruște ale zahărului din sânge. Acest tip de carbohidrați poate stimula, de asemenea, serotonina, care ajută la reglarea stării de spirit. Nivelurile scăzute de serotonină sunt legate de depresie.

Alimentele fermentate: Kefirul, kimchi-ul și kombucha pot ajuta la menținerea unui intestin și creier sănătos – sănătatea intestinală deficitară a fost legată de sănătatea mentală precară. Un studiu din 2022 a constatat că consumul de alimente fermentate este asociat cu reducerea simptomelor de depresie și anxietate.

Afinele: Aceste fructe conțin antocianine, care sunt o clasă de flavonoide solubile în apă, prezente pe scară largă în fructe și legume. Ele pot ajuta la reducerea neuroinflamației, care este legată de niveluri ridicate de anxietate.

Peștele gras: Inflamația creierului a fost asociată cu niveluri crescute de anxietate și depresie. De aceea, consumul de uleiuri omega-3, care au proprietăți antiinflamatoare și se găsesc în peștele gras, s-a dovedit că ameliorează simptomele de anxietate cu până la 20%.


Sursa: Wales Online

Foto: Caroline AttwoodUnsplash