Radio Mania

Știri

Săptămâna Patimilor: Miercurea Mare – trădarea lui Iuda

Săptămâna Patimilor: Miercurea Mare – trădarea lui Iuda

Săptămâna Patimilor: Miercurea Mare – trădarea lui Iuda

Miercurea Mare este o zi importantă în calendarul creștin ortodox și greco-catolic. Această zi cade în Săptămâna Patimilor și precede Vinerea Mare, fiind considerată una dintre cele mai importante zile din perioada Paștelui.

Ce semnificație are Miercurea Mare

Miercurea Mare este asociată cu ziua pe care Mântuitorul a petrecut-o în Betania, alături de prietenii săi, Lazăr cel înviat din morți, surorile lui- Marta şi Maria, Simon leprosul şi alţii. Pe când se afla în casa lui Simon leprosul, la masă, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump şi l-a turnat pe capul Lui şi pe picioare.

Atunci, Iisus a prezis: „Pe săraci îi aveți pururea cu voi, iar pe Mine nu Mă aveți pururea, această femeie a turnat mir pe trupul Meu şi M-a pregătit pentru îngropare!”.

În tradiția creștină, Miercurea Mare este asociată cu mai multe evenimente din viața lui Iisus Hristos, inclusiv trădarea lui Iuda și pregătirile pentru Paște.

Conform evangheliilor, Miercurea Mare este ziua în care Iuda a convenit să-l trădeze pe Iisus, fiind de asemenea asociată cu rugăciunea lui Iisus la Muntele Măslinilor și cu ultima cină, Euharistia.

Această zi este marcată de servicii religioase speciale în bisericile creștine, în care se rememorează evenimentele ce au condus la răstignirea lui Iisus.

În unele tradiții, Miercurea Mare este și ziua în care se spală picioarele credincioșilor în cadrul unei ceremonii speciale, reprezentând umilința lui Iisus față de ucenicii săi.

Miercurea Mare este o zi de post strict în calendarul ortodox, în care credincioșii se abțin de la consumul de carne și produse lactate. Se poate ține chiar și post negru: unii credincioși chiar o fac.

URĂRI ȘI MESAJE DE PAŞTE 2024. Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători.

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, semnificație

Miercurea Mare: Denia din a treia din Săptămâna Mare este cea în care Maria Magdalena, aflată în casa lui Iosif cel Lepros, i-a spălat lui Iisus Hristos picioarele cu lacrimi.

Cu sufletul împovărat a luat un vas cu mir și i l-a turnat Mântuitorului pe creștet, apoi cu propriul păr a șters picioarele Fiului lui Dumnezeu. În această sfântă zi se săvârșește Taina Sfântului Maslu, chiar în amintirea acestei ungeri.

Tot în Miercurea Mare, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor, în schimbul a 30 de arginți. Tocmai din cauza acestui gest, pomenit adesea când se vorbește despre trădări, a treia zi din săptămână este de post pe tot parcursul anului.

Miercurea Mare: Tradiții și obiceiuri

  • Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi din săptămână în care se mai pot face treburi casnice.
  • În această zi mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești.
  • Este bine să te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă.
  • E indicat să spui rugăciuni în Miercurea Mare.
  • Nu este bine să te enervezi, să arunci vorbe necurate sau să te superi pe ceilalţi.
  • În anumite zone se obișnuiește, ca în Miercurea Mare, copiii să meargă cu colindul la asfințitul soarelui, la final primind ouă pentru a le înroși.
  • O altă tradiție spune că, bărbații trebuie să arunce cenușa din sobă peste ogor, pentru ca roadele pământului să fie cât mai bogate.
  • Femeile nu torc și nu cos, ci spală ferestrele pentru ca lumina să pătrundă în fiecare colțișor al casei, în zilele de Paște.
  • Muncile la câmp sunt permise doar până marți, în timp ce în alte zone până miercuri.
  • De joi, bărbaţii rămân pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile casnice.
  • Casele trebuie să strălucească de curăţenie, pentru a întâmpina Învierea Domnului aşa cum se cuvine.