Radio Mania

Știri

Săptămâna Patimilor: Joia Mare – ziua Cinei celei de Taină

Săptămâna Patimilor: Joia Mare – ziua Cinei celei de Taină
Săptămâna Patimilor: Joia Mare - ziua Cinei celei de Taina
Pictura Cina cea de Taină, a lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 și 1498 pentru patronul său, ducele Ludovic Sforza din Milano.

Săptămâna Patimilor: Joia Mare – ziua Cinei celei de Taină. Joia Mare este o zi plină de tradiții și semnificații, amintind de smerenia de care a dat dovadă Mântuitorul când le-a spălat picioarele celor 12 Apostoli, la Cina cea de Taină.

Săptămâna Mare, ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști, a început luni, 29 aprilie și se va încheia sâmbătă, 4 mai. În această săptămână, credincioșii se pregătesc pentru evenimentul crucial din creștinism: Învierea.

Joia Mare, care se mai numește și Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa, este una dintre cele mai importante zile din săptămâna premergătoare Învierii.

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor și este o zi închinată smereniei și rugăciunii. În această zi, credincioșii merg la biserică, unde ascultă cele 12 Denii. În momentul citirii celor 12 Denii sunt aprinse 12 lumânări, care pot fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, conform tradiţiei.

URĂRI ȘI MESAJE DE PAŞTE 2024. Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători.
Aceste Denii amintesc de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtăşaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Pe lângă importanța religioasă extrem de mare pe care o are această zi, oamenii, în special cei din mediul rural, păstrează cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri. De pildă, în Joia Mare se aprinde focul pentru sufletelor celor plecați dintre noi, care vin și se așază la streașină. Bătrânii spun că în această zi nu este bine să mături, ca să nu se ridice praful și să ajungă în gura morților.

Potrivit unei superstiții străvechi, în această zi, Joimărița, o zeitate a morţii, le toacă degetele femeilor leneşe. Se spune că Joimărița este foarte atentă la modul în care oamenii îi serbează ziua și la respectarea tradițiilor. Nici bărbații nu scapă de pedeapsa ei dacă au fost leneși și nu s-au îngrijit de gospodărie.

În trecut, copiii, unşi pe faţă cu negreală, mergeau să le îndemne la muncă pe fetele gata de măritat şi să primească oua pentru încondeiat de Paște, zicând:

”Câlţii, mâlţii, toarse câlţii;

Ori i-ai tors, ori i-ai ros.

Scoate ţolul să ţi-l văz!

Şi de-l ai, să te-nduri şi să ne dai

Cele ouă-ncondeiate

De acolo din covate”

În Joia Mare, în toate gospodăriile românești se înroșesc ouăle și se pregătesc cozonacii și pasca. Se spune că ouăle vopsite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, conform tradiției populare, cojile îngropate în curte vor feri de rele gospodăria.

În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. Tradiția spune că din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca.

Ce nu se consumă în Joia Mare?
În Joia Mare, ca și în celelalte zile din Săptămâna Patimilor, sunt două alimente interzise: oțetul și urzicile. Conform învățăturii creștine, atunci când își ducea crucea, Mântuitorul a cerut apă și i s-a dat să bea oțet. Totodată, El a fost lovit cu urzici. Întrucât aceste două alimente amintesc de patimile lui Iisus, ele sunt evitate în Săptămâna Mare.

Semnificațiile ascunse din pictura “Cina cea de Taină”, a lui Leonardo da Vinci. Ce reprezintă peștele și sarea de pe masă.

Cina cea de taină a fost ultima masă pe care Iisus și ucenicii săi au luat-o împreună, iar acest moment este marcat de către creștini prin sărbătoarea Joia Mare.

Descrisă în Noul Testament din Biblie, în Evangheliile după Matei, Marcu și Luca, Cina cea de Taină este ultima masă a lui Iisus și a celor 12 Apostoli înainte ca Mântuitorul să fie trădat, capturat de romani și răstignit.

La această masă, Iisus a transformat pâinea și vinul în simboluri ale trupului și sângelui său și ale jertfei pe care avea s-o facă pentru omenire. De asemenea, Iisus a făcut referire la faptul că unul dintre Apostoli îl va trăda.

Acest important moment al religiei creștine a fost subiectul multor opere de artă, de-a lungul istoriei, realizate în diferite perioade și stiluri artistice. Pictura “Cina cea de Taină” este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale artistului renascentist Leonardo da Vinci.

Pictată între 1495 şi 1498, înfăţişează scena biblică în care Iisus și ucenicii săi iau împreună ultima masă.

Lucrarea se află pe un zid al bisericii Santa Maria della Grazie din Milano şi este încă o enigmă cu multe semnificații ascunse. Lucrarea originală are dimensiuni remarcabile: 4,5 metri x 8,8 metri.

Iisus, un muritor?

În cartea „The Templar Revelation“, scrisă de Lynn Picknett și Clive Prince, apare una dintre teoriile despre mesajele ascunse din pictura “Cina cea de Taină”, conform căreia persoana aflată în stânga lui Iisus nu e Apostolul Ioan, ci ar putea fi Maria Magdalena. Alții observă o asemănare semnificativă între figura lui Ioan și personajul Mona Lisa, dintr-un tablou pictat cu 5 ani mai târziu.

Mulți artiști au reprezentat această scenă biblică în tablourile lor, înaintea lui Leonardo da Vinci. Însă în toate lucrările precedente, atât Iisus, cât și ucenicii au halouri, ceea ce sugerează că sunt sfinți. În schimb, da Vinci a ales să ignore această convenție și a pictat toate personajele fără halouri, ceea ce ar putea sugera că discipolii erau oameni de rând și că Iisus însuși era, de fapt, muritor, potrivit altor teorii.

Se spune că pentru chipurile Apostolilor da Vinci s-a inspirat din modele reale. Atunci când a trebuit să aleagă chipul trădătorului Iuda (al cincilea de la stânga la dreapta, ţinând în mână o pungă cu bani), Leonardo da Vinci a vizitat închisorile din Milano în căutarea infractorului cu cel mai potrivit chip pentru acel personaj, potrivit Agerpres.

Ce simbolizează peștele și sarea din pictura “Cina cea de Taină” a lui da Vinci

Observațiile făcute de cei care au studiat lucrarea vizează și alegerea mâncărurilor din această pictură. Se crede că un alt mesaj ar fi ascuns chiar în alimentele de pe masă, unde se află pește, despre care s-a spus că e hering sau anghilă. În limba italiană, cuvântul pentru anghilă este „aringa“, iar un alt cuvânt care sună exact la fel, „arringa“, înseamnă „îndoctrinare“.

În dialectul din nord, heringul este „renga“, adică „necredincios“. Acest aspect putea fi legat de profeția lui Iisus conform căreia apostolul Petru (care a fost pescar) se va lepăda de el de trei ori până în zori. De asemenea, se crede că Leonardo a inclus un mesaj numerologic prin așezarea invitaților la masă într-un model 3-3-1-3-3.

Rugăciune pentru Joia Mare
Potrivit credinței, Joia Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. De aceea, în această zi oamenii trebuie să rostească o rugăciune specială, considerată a fi cu mai mare putere.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut!

Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: ’Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească.

Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt.

Amin!