Radio Mania

Interne

România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot

România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot

Joi, 20 iunie 2024, a avut loc la Palatul Cotroceni ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. Discuțiile au fost centrate pe teme esențiale de securitate și priorități de acțiune pentru România.

Obiectivele României la Summitul NATO

Priorități pentru Summitul de la Washington, D.C.

Un punct central al ședinței a fost trecerea în revistă a obiectivelor prioritare ale României pentru Summitul NATO de la Washington, D.C., ce va avea loc între 9-11 iulie 2024. Au fost subliniate următoarele aspecte:

  • Reconfirmarea solidității unității transatlantice.
  • Consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, în conformitate cu deciziile de la reuniunile anterioare de la Madrid și Vilnius.
  • Angajament sporit față de Ucraina și menținerea sprijinului pentru partenerii vulnerabili și partenerii globali.

La finalul discuțiilor, membrii CSAT au aprobat aceste obiective.

Conflictul din Ucraina și Implicațiile pentru România

Analiza Stadiului și Perspectivelor

Un alt subiect de pe ordinea de zi a fost analizarea conflictului din Ucraina și implicațiile acestuia pentru România. S-a subliniat deteriorarea continuă a situației de securitate în vecinătatea estică a țării, din cauza intensificării acțiunilor militare ale Rusiei. În acest context, au fost menționate riscurile de securitate pentru Republica Moldova și pentru securitatea europeană și euroatlantică.

Sprijinul pentru Ucraina

România și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, evidențiind eforturile de sprijinire și perspectivele oferite de Summitul de la Washington, D.C. pentru un angajament sporit al NATO față de Kiev. În contextul deteriorării situației de securitate, CSAT a decis donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina.

Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată în comunicatul emis de Administrația Prezindețială.

Detalii privind Sistemul PATRIOT

Ministerul Apărării Naționale a prezentat o analiză detaliată privind operaționalizarea celor patru sisteme PATRIOT ale României și importanța lor la nivel național și aliat. Donarea unui sistem către Ucraina se va face cu condiția continuării negocierilor cu Aliații, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent.

Angajamentele Militare ale României pentru 2025

Participarea la Misiuni Internaționale

Membrii CSAT au aprobat forțele armate ale României care vor participa la misiuni și operații în afara teritoriului național în 2025. România va prelua funcția de comandant al operației EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina începând cu ianuarie 2025, pentru o perioadă de 12 luni.

Alte Decizii Importante

Retragerea Candidaturii pentru Funcția de Secretar General al NATO

Președintele Klaus Iohannis a informat membrii CSAT că și-a retras candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO. România va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru această funcție.

Concluzie

Ședința CSAT de pe 20 iunie 2024 a fost marcată de discuții importante privind securitatea națională și internațională, angajamentele României în cadrul NATO și sprijinul continuu pentru Ucraina. Deciziile luate reflectă angajamentul României de a consolida securitatea și cooperarea internațională.


Sursa & Foto: presidency.ro