Radio Mania

Interne

Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare: Decizia instanței este definitivă

Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare: Decizia instanței este definitivă

Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare: Decizia instanței este definitivă

Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare: Decizia instanței este definitivă



Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi eliberat condiționat în urma unei decizii definitive a Tribunalului Ilfov. Instanța a admis contestația lui Mazăre împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4, care îi respinsese inițial cererea de eliberare condiționată.

Decizia Tribunalului Ilfov

Luni, Tribunalul Ilfov a hotărât să accepte contestația lui Radu Mazăre, desființând astfel sentința penală nr. 996/2024 pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București. Rejudecând cazul, instanța a dispus eliberarea condiționată a fostului primar, în baza articolului 587 din Codul de procedură penală și articolului 59 din Codul Penal din 1969.

Mazăre era încarcerat în Penitenciarul Jilava București, executând o pedeapsă de 9 ani de închisoare.

Minuta instanței:

„În baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedură penală; admite contestația formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ?TEFAN, împotriva sentinței penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desființează sentința penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București și, rejudecând în fond: În baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condi?ionată formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, ( DATE), aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală; în baza sentinţei penale nr. 63/23.03.2023, pronunțată de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare. Atrage atenţia contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN asupra dispoziţiilor art. 61 Cod Penal din 1969, privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 al. 3 din codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția persoanei condamnate și procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 27.05.2024.”

În motivarea deciziei de la prima instanță se arăta că „pedeapsa este egală cu 3.288 zile, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracția obligatorie de 2/3 din pedeapsă, respectiv 2.192 zile, din care, în cazul în care munceşte, 548 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 1.644 zile efectiv executate”.

La data analizării situaţiei lui Radu Mazăre în comisia de liberare, acesta „a executat un număr de 1.780 zile din pedeapsă, a executat arest preventiv/arest la domiciliu 85 zile, i se consideră ca executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și de formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc suplimentar 60 zile considerate ca executate în condiții necorespunzătoare, în total având 2.195 zile câștigate și executate”.

Contextul juridic

Pe 17 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea lui Radu Mazăre de eliberare condiționată.

A doua zi, fostul edil a depus contestația la această decizie. Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare în urma contopirii a două pedepse definitive: una pentru retrocedări ilegale de terenuri și alta în dosarul Polaris.

Dosarul Polaris

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată pe 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese.

Conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Mazăre a primit 8 milioane de euro și peste 8 milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și înlesnirea câștigării unor licitații.

În acest caz, a fost condamnat pe 3 februarie 2022 la 5 ani de închisoare.

Dosarul Retrocedărilor Ilegale

În dosarul retrocedărilor ilegale, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat.

Alături de Mazăre, alți 31 de inculpați, inclusiv funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori, au fost implicați.

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus desființarea unor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001 și a altor înscrisuri, reținând prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor acordate în compensare.

Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă, marcând astfel eliberarea condiționată a fostului primar al Constanței, Radu Mazăre.

Amintim că Mazăre a fugit din țara, în Madagascar, în decembrie 2017, înainte de pronunțarea unei sentințe definitive în dosarele pe numele său. A fost reținut de autoritățile locale pe 8 mai 2019 și adus în România 12 zile mai târziu.


Foto: Facebook