Radio Mania

Externe

Protest la Stonehenge: Monumentul istoric stropit cu vopsea portocalie

Protest la Stonehenge: Monumentul istoric stropit cu vopsea portocalie

Două persoane din cadrul campaniei Just Stop Oil au pulverizat vopsea portocalie pe monumentul istoric Stonehenge, situat lângă Salisbury, Wiltshire, miercuri, în jurul orei 12:00 BST.

Incidentul a avut loc cu o zi înainte de începerea festivităților pentru Solstițiul de Vară la acest sit de 5.000 de ani.

Reacția Autorităților

Poliția din Wiltshire a confirmat că două persoane au fost arestate sub suspiciunea de deteriorare a monumentului antic. Într-o declarație, grupul Just Stop Oil a numit protestatarii ca fiind Niamh Lynch, o studentă de 21 de ani din Oxford, și Rajan Naidu, un bărbat de 73 de ani din Birmingham. Conform acestora, vopseaua pulverizată era de fapt făină de porumb, care “se va spăla cu ploaia”.

Condamnarea Publică

Prim-ministrul Rishi Sunak a condamnat incidentul, descriindu-l drept un “act scandalos de vandalism”. Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a numit daunele “indignante” și a caracterizat grupul Just Stop Oil drept “patetic”.

Publicul prezent la fața locului a reacționat vehement, strigând “nu” și încercând să intervină pe măsură ce protestatarii au alergat spre cercul de pietre al sitului UNESCO.

Impactul asupra Stonehenge

O purtătoare de cuvânt a organizației English Heritage a descris incidentul ca fiind “extrem de deranjant” și a confirmat că situl rămâne deschis pentru public. Ea a adăugat că curatorii investighează amploarea daunelor.

Paul Clifton, corespondent BBC și primul reporter ajuns la fața locului, a relatat că trei pietre, cele mai apropiate de calea publică, au fost “stropite” cu vopsea. El a menționat că mulți dintre turiștii prezenți erau “ușor derutați”.

“Managerii Stonehenge și gardienii de securitate sunt în aertă,” a spus Clifton. “Am auzit că, deoarece este vorba despre vopsea sub formă de praf și vremea este uscată și însorită, aceasta ar putea fi îndepărtată fără daune permanente, dar va fi necesar ca experții să inspecteze pietrele înainte de a formula o opinie.”

Motivația Protestului

Just Stop Oil a declarat că motivația din spatele incidentului a fost de a cere viitorului guvern al Regatului Unit să înceteze extracția și arderea petrolului, gazului și cărbunelui până în 2030. Un purtător de cuvânt al grupului a declarat: “Continuarea arderii cărbunelui, petrolului și gazului va duce la moartea a milioane de oameni. Trebuie să ne unim pentru a apăra umanitatea, altfel riscăm totul.”

Reacția Experților

Mike Pitts, arheolog și autor al cărții “How to Build Stonehenge”, a descris incidentul ca fiind “potențial destul de îngrijorător”. El a explicat că monumentul este împrejmuit de decenii și suprafețele megalitilor sunt protejate, fiind acoperite cu marcaje preistorice care încă nu au fost complet studiate. Orice deteriorare a suprafeței pietrelor este extrem de îngrijorătoare.

Investigațiile Continuă

Un purtător de cuvânt al poliției din Wiltshire a declarat: “Am răspuns la un raport conform căruia vopsea portocalie a fost pulverizată pe câteva dintre pietre de către doi suspecți. Investigațiile noastre sunt în curs și colaborăm strâns cu English Heritage.”

Acest incident aduce în discuție atât metodele de protest, cât și necesitatea protejării monumentelor istorice. Rămâne de văzut cum vor gestiona autoritățile și societatea civilă aceste provocări în viitor.


Sursa: BBC • Foto: Just Stop Oil