Radio Mania

Lifestyle

Prognoza Serviciului Copernicus: Vara 2024 în Europa – Temperaturi extreme și creșterea riscului de incendii de vegetație

Prognoza Serviciului Copernicus: Vara 2024 în Europa – Temperaturi extreme și creșterea riscului de incendii de vegetație

Serviciul Copernicus prognozează temperaturi extrem de ridicate în Europa în această vară, mult peste valorile normale în Turcia, Grecia și Cipru. În sud, va crește numărul incendiilor de vegetație.

Prognoza pentru lunile iulie, august și septembrie

Serviciul European Copernicus pentru Schimbări Climatice a publicat prognoza sezonieră pentru lunile iulie, august și septembrie. Următoarele trei luni vor fi caracterizate de temperaturi extreme în Europa, cu temperaturi mai ridicate decât media în Bazinul Mediteranean. În schimb, nordul Scoției și Scandinavia vor fi mai umede decât de obicei.

“Ultima parte a verii europene va fi probabil mai caldă decât media de pretutindeni, mai uscată decât media din sud și mai umedă decât media din nord. Putem spune că luna iulie 2024 pare a avea temperaturi peste medie pentru o mare parte din Europa, în special pentru Spania, însă ar putea fi vorba doar de câteva zile de vreme caldă care să distorsioneze media, urmate de temperaturi aproximativ în jurul sau sub medie,” se arată în raportul Serviciului Copernicus.

Avertismente privind precipitațiile și incendiile de vegetație

Meteorologii din cadrul Copernicus trimit un avertisment în privința precipitațiilor și a incendiilor de vegetație. Căldura cu care se confruntă continentul a încălzit apele, în special din Atlantic, fenomen ce influențează cantitatea de precipitații:

“Temperaturile de la suprafața mării în Atlantic au fost extrem de ridicate pentru o perioadă semnificativă de timp, ceea ce a influențat vremea pe care o avem. Acest lucru va continua să afecteze temperaturile și precipitațiile din Europa în această vară.”

Riscul de incendii de vegetație

Deși incendiile de vegetație nu sunt neobișnuite în țările europene în timpul verii, vara anului trecut a înregistrat un număr mai mare de incendii de mari dimensiuni pe o perioadă extinsă. O suprafață de 500.000 de hectare de vegetație a ars vara trecută în întreaga Europă, fiind a patra cea mai afectată suprafață din istorie. Experții Copernicus avertizează că incendii de acest fel vor avea loc cu siguranță și în acest an.


Sursa: The Telegraph • Foto: Cosmic Timetraveler – Unsplash