Radio Mania

Interne

Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO

Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO

Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO

Presiuni asupra lui Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO. Liderii NATO și UE se tem că întârzierea deciziei poate complica negocierile pentru funcțiile de top ale UE




Presiunea crește asupra președintelui României, Klaus Iohannis, să se retragă din cursa pentru a conduce alianța militară NATO, pe măsură ce liderii europeni și NATO se pregătesc pentru viitoarele discuții privind funcțiile de top ale UE.

În ciuda susținerii limitate, Iohannis continuă să aspire la poziția de secretar general NATO, ceea ce ar putea influența negocierile pentru funcțiile de conducere ale Uniunii Europene după alegerile europene din iunie.

Jocuri de culise la Bruxelles

După două luni de manevre, președintele român Klaus Iohannis este sub presiune să renunțe la cursa pentru șefia NATO.

În culise, oficiali și diplomați ai UE cred că Iohannis folosește candidatura sa la NATO pentru a se poziționa pentru un alt rol de top în cadrul UE.

În martie, Iohannis a anunțat oficial candidatura sa, dar până acum a reușit să obțină sprijinul unui singur stat, Ungaria, care a amenințat recent cu retragerea din anumite operațiuni NATO.

Suport limitat




Slovacia rămâne indecisă, dar restul de 29 de țări și-au arătat sprijinul pentru favorit, premierul olandez Mark Rutte.

Rutte are nevoie de susținerea tuturor pentru a-l succeda pe Jens Stoltenberg, care se retrage în octombrie.

Cu toate acestea, întârzierile lui Iohannis ar putea complica negocierile pentru funcțiile de top ale UE după alegerile din iunie.

Scenarii posibile pentru Iohannis

Dacă Iohannis se retrage înaintea summitului NATO din iulie, ar putea câștiga bunăvoința aliaților occidentali, pe care să o valorifice în discuțiile pentru funcțiile de top ale UE.

Printre scenariile vehiculate se numără o posibilă candidatură la președinția Comisiei Europene sau la funcția de comisar european pentru apărare, o poziție pe care Ursula von der Leyen dorește să o creeze.


Sursa: Politico

Foto cu rol ilustrativ: Tetiana SHYSHKINAUnsplash