Radio Mania

Breaking News Externe

Poliția a efectuat percheziții în birourile Parlamentului UE în cadrul anchetei „Russiagate”

Poliția a efectuat percheziții în birourile Parlamentului UE în cadrul anchetei „Russiagate”

Poliția a efectuat percheziții în birourile Parlamentului UE în cadrul anchetei „Russiagate”

Poliția a efectuat percheziții în birourile Parlamentului UE în cadrul anchetei „Russiagate”



Investigația se concentrează pe acuzațiile conform cărora europarlamentari au fost plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Poliția a efectuat percheziții miercuri în legătură cu „interferența rusă” în Parlamentul European, conform unei declarații a procurorului federal belgian.

Detalii despre percheziții

Perchezițiile, desfășurate la o reședință privată din Bruxelles și în birourile Parlamentului European din Strasbourg și Bruxelles, sunt legate de cazul numit “Russiagate”, unde europarlamentari au fost presupus abordați și plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului Voice of Europe.

„Există indicii că angajatul Parlamentului European în cauză a jucat un rol semnificativ în acest sens”, a declarat poliția belgiană.

Potrivit a două persoane familiare cu investigația, care au dorit să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului, poliția belgiană investighează conexiunile unui asistent parlamentar care a lucrat pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) — un partid politic controversat care a fost central în acest caz — și care acum lucrează pentru europarlamentarul olandez de extremă dreapta Marcel de Graaff.

Biroul lui De Graaff nu a răspuns la solicitarea de comentarii din partea POLITICO, până în momentul publicării articolului.

Scandaluri recente legate de AfD



AfD a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimele luni, culminând cu arestarea în aprilie a unui asistent al europarlamentarului senior Maximilian Krah.

Autoritățile germane au declarat că asistentul, numit Jian G., era „angajat al unui serviciu secret chinez”.

La scurt timp după aceea, procurorii publici germani din Dresda au inițiat investigații preliminare cu privire la acuzațiile că Krah a acceptat plăți din partea Rusiei și Chinei „pentru activitatea sa ca europarlamentar”.

La începutul acestei luni, poliția belgiană și germană a percheziționat biroul lui Krah din Parlamentul European în legătură cu investigația de spionaj.

Krah, care a fost candidatul principal al AfD în alegerile pentru UE, a anunțat că va înceta campania și va demisiona din consiliul de conducere al partidului după acuzațiile de spionaj și corupție, precum și după un comentariu inflamator recent despre Waffen-SS din perioada nazistă, care au afectat candidatura sa.

Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a refuzat să comenteze asupra unei investigații în desfășurare, dar a confirmat că autoritățile au primit acces la un birou.


Sursa: Politico

Foto cu rol ilustrativ: Ethan WilkinsonUnsplash