Radio Mania

Sci-Tech

„Omenirea pe drumul către Iadul Climatic”, avertizează Șeful ONU

„Omenirea pe drumul către Iadul Climatic”, avertizează Șeful ONU
Omenirea pe Drumul către Iadul Climatic

Un Nou Record Șocant

Planeta a înregistrat 12 luni consecutive de căldură fără precedent, conform datelor furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene.

Această perioadă de caniculă, care s-a întins din iunie 2023 până în mai 2024, a fost cea mai fierbinte înregistrată vreodată pe glob.

Carlo Buontempo, directorul Copernicus, a subliniat că această situație este „șocantă, dar nu surprinzătoare”, datorită schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane.

Discursul Pasionat al lui Antonio Guterres

În aceeași zi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a susținut un discurs la New York, criticând companiile de combustibili fosili și numindu-le „nașii haosului climatic”. „Jucăm la ruletă cu planeta noastră”, a avertizat el, cerând o acțiune urgentă pentru a opri drumul către ceea ce a numit „iadul climatic”.

Creșteri Semnificative de Temperatură

Datele Copernicus arată că fiecare lună din această perioadă a fost cu cel puțin 1,5 grade Celsius mai caldă decât temperaturile preindustriale.

Media globală a temperaturilor în ultimele 12 luni a fost cu 1,63 grade mai mare decât nivelurile preindustriale, depășind astfel obiectivul Acordului de la Paris din 2015, care limitează încălzirea la 1,5 grade.

Impacturi Devastatoare

Creșterea temperaturilor a avut efecte devastatoare la nivel global.

În India, temperaturile de până la 50 de grade Celsius au provocat zeci de decese.

Asia de Sud-Est a înregistrat morți, închiderea școlilor și distrugerea recoltelor din cauza căldurii extreme, iar în Mexic, maimuțele au început să cadă moarte din copaci.

De asemenea, aerul și oceanele mai calde au alimentat ploi mai abundente și furtuni distructive în SUA, Brazilia, Kenya și Emiratele Arabe Unite.

Apelul pentru Acțiuni Imediate

Guterres a cerut interzicerea publicității pentru produsele din combustibili fosili, asemănând această măsură cu interdicțiile de publicitate pentru tutun.

El a subliniat că lupta pentru o planetă vie se va decide în acest deceniu și a solicitat reduceri masive ale poluării și încetarea imediată a noilor proiecte pe cărbune.

Guterres a insistat ca țările bogate să se angajeze să renunțe la cărbune până în 2030 și să reducă utilizarea petrolului și gazelor cu 60% până în 2035.

„Nu putem accepta un viitor în care cei bogați sunt protejați în bule de aer condiționat, în timp ce restul umanității suferă sub efectele vremii extreme”, a spus el.

Concluzie

Situația climatologică actuală impune acțiuni urgente și concertate la nivel global pentru a preveni un dezastru climatic iminent.

Antonio Guterres a lansat un apel puternic către liderii mondiali pentru a acționa decisiv și rapid pentru protejarea planetei și a umanității.


Sursa: CNN

Foto: Gerd AltmannPixabay