Radio Mania

Diverse

O rețetă de pui atât de bună încât originea sa este disputată în instanță

O rețetă de pui atât de bună încât originea sa este disputată în instanță

Un preparat iubit în întreaga lume, puiul cu unt, este acum subiectul unei bătălii legale între două dintre cele mai vechi restaurante din India.

Context Istoric și Popularitatea Puiului cu Unt

Într-o zi fierbinte în Delhi, la restaurantul indian Gulati, ospătarii se străduiau să facă față unui aflux brusc de clienți, majoritatea veniți pentru celebra rețetă de pui cu unt. Printre aceștia se numărau bucătari în timpul liber, angajați de birou și turiști germani, toți dornici să guste faimosul preparat al restaurantului.

Ironia face că acest delicatese, frecvent servit la restaurante și la sărbători, are legături puternice cu un eveniment care a devastat India – și este acum în centrul unei dispute legale între două dintre cele mai vechi restaurante din India.

Originile Puiului cu Unt

Înainte de împărțirea brutală a Indiei din 1947, Mokha Singh conducea un restaurant numit Moti Mahal în Peshawar (acum în Pakistan). După împărțire, Singh s-a mutat la Delhi, unde a deschis un restaurant împreună cu Kundan Lal Gujral, Kundan Lal Jaggi și Thakur Das Mago. Acolo, au început să servească un preparat inventat inițial la restaurantul lor din Peshawar, prin adăugarea unui sos de roșii, unt și condimente specifice la puiul tandoori rămas.

Ascensiunea și Disputa Legală

Puiul cu unt a devenit imediat un hit în Delhi, atrăgând miniștri guvernamentali și șefi de stat. După moartea lui Gujral, dificultățile financiare au dus la vânzarea Moti Mahal. Totuși, descendenții săi au deschis ulterior un alt restaurant, Moti Mahal Delux, cu francize în toată Delhi.

În 2019, nepotul lui Jaggi a fondat un lanț rival de restaurante numit Daryaganj, cu sloganul „de la inventatorii Puiului cu Unt”. În 2024, Moti Mahal Delux și nepotul lui Gujral, Monish, au intentat un proces împotriva Daryaganj, susținând că această afirmație este falsă și cerând despăgubiri. Cazul a fost judecat în Delhi pe 29 mai 2024.

Argumentele Părților

Amit Bagga, CEO-ul Daryaganj, susține că restaurantul său are dreptul la acest slogan, având o certificare de marcă înregistrată din 2018. El crede că puiul cu unt a fost probabil rezultatul unei colaborări între Gujral și Jaggi.

„Aveau tot acest pui tandoori și nu știau ce să facă cu el”, spune Bagga. „Așa că au decis să facă un preparat din el, adăugând roșii proaspete, unt și condimente.”

Evoluția Puiului cu Unt

De la crearea sa, puiul cu unt a evoluat semnificativ. În prezent, diverse reinterpretări ale acestui preparat includ pizza cu pui cu unt și chiar cocktail-uri cu pui cu unt. La Daryaganj, sosul are o textură mai grunjoasă, asemănătoare cu rețeta originală din 1947.

Perspective și Concluzii

Dr. Neha Vermani, istoric cultural specializat în Asia de Sud și istoria alimentației, consideră că nicio persoană nu poate revendica în mod exclusiv invenția unui preparat culinar. „Istoria alimentației ne învață că bucătăriile și preparatele sunt parte dintr-un lanț evolutiv de invenții și intervenții”, spune ea.

În ciuda disputelor legale, Bagga de la Daryaganj vede un aspect pozitiv: „Cazul a generat multă publicitate, iar vânzările noastre au crescut! Clienții noștri fideli nu sunt interesați de această poveste, ci de gustul preparatului.”


Sursa & Foto: BBC