Radio Mania

Externe

„O Explozie Nucleară Demonstrativă” – Un rus influent Pro-Putin sfătuiește Kremlinul să intimideze occidentul

„O Explozie Nucleară Demonstrativă” – Un rus influent Pro-Putin sfătuiește Kremlinul să intimideze occidentul

„O Explozie Nucleară Demonstrativă” - Un rus influent Pro-Putin sfătuiește Kremlinul să intimideze occidentul

„O Explozie Nucleară Demonstrativă” – Un rus influent Pro-Putin sfătuiește Kremlinul să intimideze occidentul
Un think tank rus influent, al cărui idei devin uneori politică oficială, a sugerat Kremlinului să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a descuraja Occidentul să sprijine Ucraina în utilizarea armelor furnizate pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, relatează Reuters.

Această propunere aparține lui Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare din Moscova, și vine după avertismentul președintelui Vladimir Putin că țările NATO din Europa, în special „țările mici”, riscă un conflict grav oferind sprijin militar Ucrainei.

Suslov susține că o explozie nucleară demonstrativă ar descuraja Occidentul, confirmând seriozitatea intențiilor Rusiei.

„Efectul politic și psihologic al unui nor ciupercă nuclear transmis în direct va reaminti politicienilor occidentali de frica de războiul nuclear”, a scris el în revista de afaceri Profil.

Contextul Militar și Politic

Ucraina argumentează că are nevoie să lovească țintele militare rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru a se apăra și a preveni atacurile aeriene.

Unele țări occidentale susțin această poziție, însă Washingtonul nu a dat încă undă verde.

Rusia, deținătorul celui mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că o astfel de acțiune ar fi o escaladare gravă, care ar putea atrage NATO într-un conflict direct, crescând riscul unui război nuclear.

Think tank-ul Consiliul pentru Politică Externă și de Apărare este apreciat de Putin, iar ideile sale sunt uneori adoptate de autorități.

Suslov este ultimul dintr-un șir de experți care susțin necesitatea unui test nuclear pentru a intimida Occidentul, alimentând temeri legate de o nouă eră a testelor nucleare.

CITEȘTE ȘI: Rusia planifică sabotaje la nivel european, avertizează agențiile de informații: amenințări cu bombe și atacuri asupra infrastructurii

Reacțiile și Implicațiile Internaționale
Kremlinul nu a comentat imediat propunerea lui Suslov, afirmând că politica nucleară a Rusiei rămâne neschimbată.

Totuși, Rusia a semnalat nemulțumirea față de retorica occidentală prin anunțarea unor exerciții de arme nucleare tactice.

Suslov a mai sugerat inițierea de exerciții nucleare strategice și a avertizat că Rusia își rezervă dreptul de a lovi țintele din orice țară ale cărei arme sunt folosite de Kiev pentru a ataca Rusia.

Putin a semnat în noiembrie o lege prin care retrage ratificarea tratatului global de interzicere a testelor nucleare, mișcare menită să aducă Rusia în conformitate cu Statele Unite, care nu au ratificat tratatul.

Diplomații ruși au declarat că Rusia nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face.

Escaladarea Tensiunilor și Pozițiile Occidentale

În contextul războiului din Ucraina, Rusia a avertizat Marea Britanie că ar putea lovi instalațiile și echipamentele militare britanice folosite de Ucraina.

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că Kievul are dreptul de a folosi arme furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele furnizate, în timp ce Josep Borrell, șeful diplomației europene, a subliniat necesitatea de a găsi un echilibru între riscul de escaladare și apărarea Ucrainei.

Cu toate acestea, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane.

În schimb, Polonia a confirmat că permite Ucrainei să folosească armele furnizate pentru a lovi interiorul Rusiei.

CITEȘTE ȘI: Reținere pentru trădare în România: Un cetățean român acuzat de spionaj pentru Rusia

Utilizarea Armamentului Occidental de Către Ucraina
Potrivit AFP și Bild, Ucraina a folosit deja arme occidentale pentru a lovi ținte rusești, cel mai recent atac fiind în orașul Krasnodar.

Moscova a acuzat Kievul de utilizarea bombelor ghidate franceze Hammer și a rachetelor antiradar americane HARM în regiunea rusă Belgorod.

De asemenea, Bild a relatat că Ucraina a folosit un sistem Patriot din Germania împotriva avioanelor rusești.

Această situație complexă continuă să alimenteze tensiunile internaționale, cu riscuri crescânde de escaladare a conflictului și de utilizare a armelor nucleare.


Sursa: Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Gerd AltmannPixabay