Radio Mania

Sci-Tech

Modul în care Dependența de Internet Transformă Creierul Tinerilor: Concluziile Alarmante ale unui Nou Studiu

Modul în care Dependența de Internet Transformă Creierul Tinerilor: Concluziile Alarmante ale unui Nou Studiu
Modul în care Dependența de Internet Transformă Creierul Tinerilor: Concluziile Alarmante ale unui Nou Studiu

Transformări Chimice și Efecte asupra Comportamentului

Un studiu recent, publicat în PLOS Mental Health și citat de The Guardian, a dezvăluit că dependența de internet produce modificări chimice semnificative în creierul tinerilor, care pot duce la alte comportamente de dependență.

Cercetarea a folosit imagistica RMN pentru a analiza modul în care interacționează diferitele regiuni ale creierului la persoanele cu dependență de internet.

Schimbări în Rețelele Neuronale

Cercetătorii au observat efecte evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor dependenți de internet, inclusiv o activitate crescută în unele părți ale creierului chiar și în timpul odihnei.

În același timp, a fost observată o scădere a conectivității funcționale în regiunile implicate în gândirea activă și în rețeaua de control a creierului, responsabilă pentru memorie și luarea deciziilor.

Implicații asupra Sănătății Mentale și Dezvoltării

Studiul a constatat că aceste schimbări pot conduce la comportamente și tendințe de dependență la adolescenți, afectând sănătatea mintală, dezvoltarea, capacitatea intelectuală și coordonarea fizică.

Cercetătorii au revizuit 12 studii anterioare care au implicat 237 de tineri cu vârste între 10 și 19 ani, diagnosticați oficial cu dependență de internet între 2013 și 2023.

Un sondaj recent a arătat că aproape jumătate dintre adolescenții britanici se simt dependenți de rețelele sociale.

Vulnerabilitatea Creierului Adolescenților

“Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare, în care se produc schimbări semnificative în biologie, cogniție și personalitate”, a explicat Max Chang, autorul principal al studiului și masterand la Institutul pentru Sănătatea Copilului GOS ICH.

“Creierul este extrem de vulnerabil la stimulii legați de dependența de internet în această perioadă, cum ar fi utilizarea compulsivă a internetului și consumul de media.”

Consecințe Negativă și Soluții Potențiale

Descoperirile studiului arată că dependența de internet poate provoca schimbări comportamentale și de dezvoltare negative care pot afecta viața adolescenților.

Aceștia pot întâmpina dificultăți în menținerea relațiilor și a activităților sociale, pot minți în legătură cu activitatea lor online și pot avea probleme de alimentație și somn.

Max Chang speră că aceste descoperiri vor demonstra modul în care dependența de internet modifică legăturile dintre rețelele creierului în adolescență, facilitând astfel tratarea eficientă a semnelor timpurii ale dependenței de internet.

“Medicii ar putea prescrie tratamente care să vizeze anumite regiuni ale creierului sau să sugereze psihoterapie sau terapie de familie pentru a aborda simptomele cheie ale dependenței de internet. Educația părinților cu privire la dependența de internet este esențială pentru prevenție.

Părinții informați vor putea gestiona mai eficient timpul petrecut de copii în fața ecranelor și vor minimiza factorii de risc asociați cu dependența de internet,” a concluzionat Chang.


Sursa: The Guardian

Foto: camilo jimenez – Unsplash