Radio Mania

Sci-Tech

Inteligența Artificială și dezinformarea despre Holocaust

Inteligența Artificială și dezinformarea despre Holocaust

UNESCO Avertizează asupra Riscurilor

UNESCO avertizează că inteligența artificială generativă, precum ChatGPT și Google Gemini, amplifică dezinformarea despre Holocaust. Agenția susține că astfel de tehnologii pot inventa evenimente false din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, contribuind la răspândirea antisemitismului și distorsionarea adevărului istoric.

„Dacă permitem ca aceste fapte teribile ale Holocaustului să fie diluate, distorsionate sau falsificate prin utilizarea iresponsabilă a IA, riscăm o creștere fulminantă a antisemitismului și un declin al înțelegerii noastre cu privire la cauzele și consecințele acestor atrocități”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat.

Exemplu de Dezinformare

Un exemplu notabil este conceptul fals de “Holocaust prin înec”, creat de ChatGPT, care susține că naziștii au înecat evreii în lacuri și râuri, o invenție fără bază istorică.

„Acesta este un bun exemplu al modului în care inteligența artificială, atunci când este aplicată la subiecte deosebit de dificile și controversate, poate duce la o gravă erodare a culturii democratice”, potrivit lui Karel Fracapane, specialist în educația privind Holocaustul la UNESCO.

Impactul Asupra Societății

UNESCO subliniază că modelele de IA pot simplifica excesiv istoria și pot fi folosite pentru a promova ideologii naziste, alimentând astfel gândirea conspiraționistă. Acest fenomen reprezintă un pericol pentru cultura democratică și poate avea consecințe politice grave, inclusiv creșterea extremei drepte în Europa.

Recomandări pentru Companiile de Tehnologie

UNESCO cere companiilor din sectorul tehnologic să adopte mai multă rigoare, transparență și responsabilitate, promovând utilizarea etică a inteligenței artificiale pentru a educa tinerii și a preveni dezinformarea.

„Ceea ce se află în acest raport este legat de ceea ce se întâmplă în societate. Iar acest lucru are consecințe politice foarte reale”, a avertizat Karel Fracapane, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Europa.

Concluzii

Inteligența artificială poate fi un instrument valoros pentru educație dacă este utilizată corect, dar necesită o reglementare strictă pentru a evita amplificarea dezinformării istorice.


Sursa: BFM TV • Foto: By Anonymous photographer from the Auschwitz Erkennungsdienst. Several sources believe the photographer to have been SS officers Ernst Hoffmann or Bernhard Walter, who ran the Erkennungsdienst. – The source of this version is The Daily Beast. Also see Auschwitz Album, Yad Vashem., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82421763