Radio Mania

Interne

Guvernul mărește salariul minim: Angajații vor primi cu puțin peste 2 lei pe oră mai mult

Guvernul mărește salariul minim: Angajații vor primi cu puțin peste 2 lei pe oră mai mult
Guvernul mărește salariul minim: Angajații vor primi cu puțin peste 2 mei pe oră mai mult
Foto: Captură video

Guvernul mărește salariul minim: Angajații vor primi cu puțin peste 2 lei pe oră mai mult

Creșterea Salariului Minim Adoptată

În urma unor lungi discuții și calcule, guvernul a decis majorarea salariului minim începând cu 1 iulie.

Angajații vor primi cu puțin peste 2 lei pe oră mai mult, ceea ce se traduce într-o creștere totală de 280 de lei pe lună.

Detalii Ale Deciziei

Guvernul a aprobat creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, începând cu 1 iulie.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat că și suma neimpozitată din salariu va crește de la 200 de lei la 300 de lei. Astfel, aproximativ 760.000 de salariați plătiți cu salariul minim vor beneficia de această măsură, iar peste 1,8 milioane de angajați cu venituri între 3.300 și 3.700 de lei vor avea parte de o sumă neimpozitată mai mare.

Comentarii Oficiale

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că această măsură este rezultatul unui dialog social și va aduce beneficii semnificative pentru peste 1,8 milioane de angajați.

El a mai adăugat că această creștere este un pas important către implementarea directivei europene privind salariul minim.

Context Economic

Creșterea salariului minim vine într-un moment în care România se confruntă cu un deficit bugetar în creștere, estimat să ajungă la aproape 7% din PIB, în timp ce obiectivul guvernului este de a menține deficitul la 5%.

În aprilie, deficitul bugetar a depășit 57 de miliarde de lei, echivalentul a 3,2% din PIB. Cu toate acestea, majorarea salariului minim va aduce venituri suplimentare de 2,3 miliarde de lei din taxe și impozite.

Opinii din Mediul de Afaceri

Cristian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat că această creștere ar putea crea probleme pentru unii oameni de afaceri, ducând la reducerea unor locuri de muncă.

El a subliniat că salariile au crescut deja în mod natural datorită inflației și că fără măsuri care să sprijine productivitatea, creșterea salariilor poate duce la o inflație suplimentară.

Concluzii

Creșterea salariului minim este o măsură așteptată care aduce beneficii pentru angajați, dar ridică și întrebări legate de impactul asupra economiei și mediului de afaceri.

Guvernul trebuie să găsească un echilibru între sprijinirea muncitorilor și menținerea unui mediu economic stabil și productiv.