Radio Mania

Breaking News Interne

[VIDEO] Explozie puternică urmată de incendiu la magazinul Dedeman din Botoșani: Autoritățile activează planul Roșu de Intervenție

[VIDEO] Explozie puternică urmată de incendiu la magazinul Dedeman din Botoșani: Autoritățile activează planul Roșu de Intervenție
Explozie Dedeman Botosani
Foto: Captură video

Explozie puternică urmată de incendiu la magazinul Dedeman din Botoșani: Autoritățile activează planul Roșu de Intervenție

Actualizare, ora 17:00: IGSU a transmis că opt persoane rănite în explozie au fost externate. Din celelalte șapte, trei sunt internate la spitale din Iași, două la București și două au rămas la UPU Botoșani pentru supraveghere.

Actualizare, ora 15:00: Reprezentanții Dedeman au transmis, într-un comunicat, că “în momentul exploziei, o firmă externă autorizată desfășura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Autoritățile investighează circumstanțele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei.”De asemenea, au subliniat că “magazinul respecta toate normele de siguranță, având toate autorizațiile și avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar funcționarea corectă a instalațiilor de protecție la incendiu a contribuit la limitarea proporțiilor acestui incident.”

Între timp, au apărut și înregistrări video ale momentului exploziei, surprinse de o cameră de supraveghere de la o clădire învecinată.

Actualizare, ora 12:40: Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat. Echipele de salvare nu au mai identificat alte persoane surprinse în urma incidentului.

Actualizare, ora 12:20: Ministerul Sănătății a raportat că numărul victimelor a ajuns la 13.

Dintre acestea, 4 sunt în stare gravă, iar doi pacienți sunt intubați. Pacienții prezintă arsuri pe 10-15% din suprafața corpului, în special în zona superioară.

Doi dintre pacienții în stare gravă vor fi transferați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar alți doi vor fi transportați pe cale aeriană la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), transportul fiind asigurat de DSU.

Actualizare, ora 12:00: Conform noului bilanț, sunt 13 victime, dintre care 12 au fost salvate de pompieri, iar o persoană s-a prezentat singură la Unitatea de Primiri Urgențe, conform IGSU. Un bărbat intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la spital.

Căutările continuă la fața locului.

Actualizare, ora 11:10: Ministrul Sănătății a declarat că dintre cele 12 persoane rănite, toate angajați ai magazinului, patru au arsuri de gradul I și II pe 10-15% din suprafața corpului, iar una este în stare gravă și intubată.

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că au fost trimise patru elicoptere SMURD, inclusiv aeronava Black Hawk, iar avionul SMURD este pregătit să transporte victimele la București.

Celelalte victime sunt conștiente și cooperante. IGSU a raportat că 110 persoane, clienți și angajați, s-au autoevacuat după explozie.

Echipele de căutare și salvare continuă să verifice dacă există și alte persoane blocate.

Actualizare, ora 10:55: Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a declarat într-o intervenție telefonică la A3 că “din informațiile pe care le am, sunt 10 victime care au fost transportate la spital. Nu avem persoane decedate. Victimele au arsuri de diferite grade. Se pare că a fost o defecțiune la rețeaua de alimentare cu gaze. Cei răniți sunt angajați ai magazinului”.

Știrea inițială

O explozie puternică, urmată de un incendiu, a avut loc la un magazin Dedeman din Botoșani. Autoritățile au activat imediat Planul Roșu de Intervenție. Deocamdată, nu se știe dacă există victime.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), explozia a declanșat un incendiu la magazinul de bricolaj din municipiul Botoșani. Având în vedere numărul persoanelor implicate, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Măsuri Imediate și Resurse Mobilizate

Pentru a asigura eficiența intervenției, la fața locului au fost mobilizate următoarele resurse:

  • 2 autospeciale de stingere a incendiilor
  • 1 autospecială pentru transportul persoanelor multiple victime
  • 2 ambulanțe SMURD
  • 1 unitate de terapie intensivă mobilă

Trafic Restricționat în Zonă

Traficul din zona magazinului Dedeman a fost restricționat pentru a facilita intervenția echipelor de urgență și pentru a asigura siguranța publicului.


Sursa: Biziday