Radio Mania

Interne

Drepturile la pensie ale românilor care lucrează în străinătate, puțini cunoscute de diaspora

Drepturile la pensie ale românilor care lucrează în străinătate, puțini cunoscute de diasporaRomânii care muncesc în străinătate și au muncit și în țara noastră pot primi pensie din partea statului român

Românii care au muncit în străinătate și au contribuit la diferite sisteme de pensii din acele țări au dreptul legal să-și primească pensia din partea statului român. Este important de menționat că această prevedere se aplică și celor care au muncit în România și au contribuit la sistemul de pensii din țara noastră înainte de plecarea în străinătate. Astfel, aceștia pot beneficia de o pensie combinată, provenind atât din țara în care au muncit în ultima perioadă, cât și din România.

Cum este calculată pensia pentru românii care muncesc în străinătate?

Calculul pensiei pentru românii care au muncit în străinătate se realizează în funcție de contribuțiile efectuate în țara respectivă, conform legislației locale, și de perioada de cotizare în România. Acest lucru permite ca persoanele care au lucrat în mai multe țări să beneficieze de pensii din fiecare dintre acestea, în conformitate cu prevederile specifice ale fiecărui sistem de pensii.

Ce pași trebuie urmați pentru obținerea pensiei din partea statului român?

Pentru a beneficia de pensia din partea statului român, persoanele care au muncit în străinătate trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii de care aparțin, însoțită de documentele care atestă activitatea desfășurată în alte țări și deținerea calității de asigurat în România. Casa de Pensii va realiza apoi verificările necesare și va stabili cuantumul pensiei la care beneficiarul este eligibil.

Concluzie

Este important ca românii care au muncit atât în străinătate, cât și în țara noastră să fie conștienți de drepturile pe care le au în ceea ce privește pensia. Prin respectarea cerințelor legale și depunerea documentelor necesare, aceștia pot beneficia de o pensie combinată, care să le ofere un venit adecvat după încheierea perioadei de activitate.Sursa: https://www.fanatik.ro/?p=20687218