Radio Mania

Divertisment

De ce Coldplay este una dintre trupele definitorii al secolului 21

De ce Coldplay este una dintre trupele definitorii al secolului 21

Înaintea celei de-a cincea apariții record la Glastonbury, explorăm motivele pentru care trupa britanică Coldplay a depășit criticile și a devenit una dintre cele mai triumfătoare trupe ale erei noastre.

Începuturile modeste ale Coldplay

Este ciudat să ne amintim de o vreme când Coldplay nu era omniprezentă. I-am întâlnit pe Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman și Will Champion la ceea ce au descris ulterior ca fiind cel mai prost concert al lor – festivalul Paredes de Coura din Portugalia, în august 2000. La acel moment, albumul lor de debut, Parachutes, era un succes în Marea Britanie, dar în Portugalia, publicul era indiferent. Martin, simțindu-se nesigur, a întrebat publicul: “A auzit cineva de noi aici?” înainte de a cânta “Yellow”.

Critici și comparații nedrepte

La început, Coldplay a fost adesea caracterizată ca o versiune mai blândă a trupei Radiohead sau Travis. Mulți considerau că trupa reprezenta declinul rock-ului britanic post-Britpop: tineri plăcuți, melodioși, care nu erau deloc rock’n’roll. Chiar și pe măsură ce deveneau cea mai mare trupă din Marea Britanie și una dintre cele mai mari din lume, criticile continuau. În 2005, The New York Times i-a numit “cea mai insuportabilă trupă a deceniului”. Chiar și sprijinul unor personalități precum Jay-Z și Brian Eno nu schimba percepția criticilor.

Transformarea și succesul global

Astăzi, pe măsură ce Coldplay se pregătește să devină prima trupă care conduce Glastonbury de cinci ori, nu mai este loc de critici. Cu peste 100 de milioane de albume vândute, peste 300 de premii și nouă piese cu miliarde de ascultări, Coldplay a devenit trupa de succes a secolului 21. Turneul lor “Music of the Spheres”, al treilea cel mai profitabil din toate timpurile, a atras peste 7,6 milioane de spectatori în întreaga lume.

Trăsătura definitorie a Coldplay: inclusivitatea sinceră

Coldplay nu este o trupă rock în sensul tradițional. Bono de la U2 a insistat că trupa nu trebuie judecată după regulile rock-ului. Ceea ce îi definește este inclusivitatea sinceră, care i-a făcut trupa definitorie a erei post-gen, post-cool și post-gatekeeper. Colaboratorii și admiratorii lor includ Beyoncé, Bruce Springsteen, Rihanna și mulți alții.

Evoluția muzicală și creativitatea

Primul deceniu al Coldplay a fost marcat de acțiune și reacție. Critica adusă albumului Parachutes i-a determinat să creeze A Rush of Blood to the Head, iar X&Y a reflectat tensiunile trupei și relația lui Martin cu Gwyneth Paltrow. Sub îndrumarea lui Brian Eno, au realizat Viva La Vida, un album mai riscant și mai experimental. Coldplay și-a menținut popularitatea prin echilibrarea succesului comercial cu albume interstițiale mai introspective, precum Ghost Stories și Everyday Life.

Martin și ethosul Coldplay

Chris Martin este principalul compozitor și fața publică a trupei, dar succesul Coldplay se datorează și colegilor săi de trupă. Trupa a învățat să democratizeze procesul decizional și să împartă creditele pentru compoziții. Martin este cunoscut pentru generozitatea sa și pentru capacitatea de a parodia propriul său statut.

Filosofia comunității și a sprijinului reciproc

Coldplay vede lumea muzicală nu ca pe o competiție, ci ca pe o comunitate unde artiștii ar trebui să se sprijine reciproc. Această filozofie s-a manifestat cel mai vizibil la Glastonbury, unde au adus omagii unor artiști precum Kylie Minogue și Viola Beach.

Concluzie

Lumea s-a schimbat mult din 2000, când Coldplay era criticată pentru că era prea drăguță și prea directă emoțional. Astăzi, decența și umanitatea lor profundă par mult mai valoroase. Fie că este vorba de grijă pentru fani, de eforturile lor ecologice sau de sprijinul pentru artiștii tineri, Coldplay a devenit o forță pentru bine. Trupa nu mai are nevoie să-și ceară scuze pentru succesul său.

Coldplay va fi cap de afiș la Festivalul Glastonbury pe 29 iunie.


Sursa: BBC • Foto: Jisu Han – Unsplash