Radio Mania

Sci-Tech

Cum să te protejezi de hoții de iPhone care îți pot bloca accesul la dispozitiv

Cum să te protejezi de hoții de iPhone care îți pot bloca accesul la dispozitiv
Cum să te protejezi de hoții de iPhone care îți pot bloca accesul la dispozitiv
Foto: Denis CherkashinUnsplash

Cum să te protejezi de hoții de iPhone care îți pot bloca accesul la dispozitiv

Metodele complexe prin care hoții de iPhone pot prelua controlul asupra dispozitivului unui utilizator și îl pot bloca permanent par să fie în creștere.

Conform unui raport recent al Wall Street Journal, unii hoți de iPhone exploatează o setare de securitate numită cheia de recuperare, care face aproape imposibil pentru proprietari să acceseze fotografiile, mesajele, datele și alte informații. Unii dintre acești utilizatori au raportat că le-au fost golite conturile bancare după ce hoții au accesat aplicațiile financiare.

Cum funcționează atacul

Este important de menționat că acest tip de preluare este dificil de realizat. Necesită ca un infractor să urmărească un utilizator de iPhone în timp ce introduce codul de acces al dispozitivului – de exemplu, uitându-se peste umărul lor într-un bar sau la un eveniment sportiv – sau manipulând utilizatorul să își împărtășească codul de acces. Toate acestea înainte de a fura fizic dispozitivul.

Ulterior, hoțul ar putea folosi codul de acces pentru a schimba ID-ul Apple al dispozitivului, pentru a dezactiva “Găsește-mi iPhone-ul” (Find My iPhone) astfel încât locația să nu mai poată fi urmărită și pentru a reseta cheia de recuperare, un cod complex de 28 de cifre destinat să protejeze proprietarii de hackeri online.

Apple solicită această cheie pentru a ajuta la resetarea sau recuperarea accesului la un ID Apple, în încercarea de a spori securitatea utilizatorului. Dacă un hoț schimbă această cheie, proprietarul original nu va avea noul cod și va fi blocat din cont.

Declarația Apple

“Simpatizăm cu persoanele care au avut această experiență și luăm foarte în serios toate atacurile asupra utilizatorilor noștri, oricât de rare ar fi”, a declarat un purtător de cuvânt Apple într-o declarație pentru CNN. “Lucrăm neobosit în fiecare zi pentru a proteja conturile și datele utilizatorilor noștri și investigăm în permanență noi protecții împotriva amenințărilor emergente.”

Pe site-ul său, Apple avertizează: “Ești responsabil pentru menținerea accesului la dispozitivele tale de încredere și la cheia de recuperare. Dacă pierzi ambele elemente, ai putea fi blocat permanent din contul tău.”

Jeff Pollard, vicepreședinte și analist principal la Forrester Research, a declarat că compania ar trebui să ofere mai multe opțiuni de suport pentru clienți și “modalități prin care utilizatorii Apple să se autentifice pentru a putea reseta aceste setări.”

Pași pentru a te proteja

Până când Apple va introduce astfel de măsuri, există câțiva pași pe care utilizatorii îi pot urma pentru a se proteja:

Protejează codul de acces

Primul pas este protejarea codului de acces. Un purtător de cuvânt Apple a declarat pentru CNN că utilizatorii pot folosi Face ID sau Touch ID când își deblochează telefonul în public pentru a evita să-și dezvăluie codul de acces celor care ar putea urmări.

De asemenea, utilizatorii pot seta un cod de acces mai lung, alfanumeric, care este mai greu de ghicit. Proprietarii de dispozitive ar trebui să schimbe codul de acces imediat dacă cred că cineva l-a văzut.

Setările Screen Time

O altă măsură pe care o poți lua este utilizarea unei funcții din setările Screen Time ale iPhone-ului, care permite părinților să stabilească restricții pentru utilizarea dispozitivului de către copii. Există opțiunea de a seta o parolă secundară care să fie necesară pentru orice utilizator înainte de a putea schimba parola ID-ului Apple.

Activând această funcție, un hoț ar fi solicitat să introducă parola secundară înainte de a schimba parola ID-ului Apple.

Fă backup regulat

În cele din urmă, utilizatorii se pot proteja făcând backup regulat pentru iPhone – prin iCloud sau iTunes – astfel încât datele să poată fi recuperate în cazul în care un iPhone este furat. De asemenea, utilizatorii ar putea lua în considerare stocarea fotografiilor importante sau a altor fișiere și date sensibile într-un alt serviciu de cloud, cum ar fi Google Photos, Microsoft OneDrive, Amazon Photos sau Dropbox.

Aceasta nu va împiedica un infractor să obțină acces la dispozitiv, dar ar trebui să limiteze unele dintre consecințe în cazul în care acest lucru se întâmplă.


Sursa: CNN