Radio Mania

Sci-Tech

Cele mai comune șase poziții de somn și ce spun despre personalitatea și sănătatea ta

Cele mai comune șase poziții de somn și ce spun despre personalitatea și sănătatea ta

Cele mai comune șase poziții de somn și ce spun despre personalitatea și sănătatea ta
Modul în care dormi poate spune multe despre personalitatea și sănătatea ta, conform cercetătorilor. Studiile au dezvăluit ce spune poziția ta preferată de somn despre tine și sănătatea ta. Analizând șase dintre cele mai comune poziții, experții spun că poți descoperi multe despre tine însuți.

De la poziția fetală la cea de stea de mare, există diverse moduri de a dormi în pat. În timp ce unii oameni preferă să doarmă pe spate, alții preferă să stea pe o parte sau chiar pe burtă.

Indiferent de poziția în care dormi, obiceiurile tale de somn și poziția în care te regăsești cel mai des pot fi destul de revelatoare. Majoritatea pozițiilor au denumiri specifice, cercetătorii oferind o analiză a fiecărei poziții populare și cum acestea pot fi legate de personalitate.

Modul în care dormi poate oferi, de asemenea, informații despre sănătatea ta generală. Adesea, oamenii adoptă poziții specifice de somn, fie conștient, fie inconștient, pentru a ameliora orice disconfort sau simptome pe care le pot experimenta.

Pozitii de dormit

Mai jos este o privire asupra pozițiilor de somn fetală, buștean, doritor, soldat, parașutist și stea de mare și ce spun acestea despre tine și sănătatea ta.

1. Poziția fetală

Această postură de somn este denumită după poziția pe care o adoptă bebelușii în pântece. Persoanele care preferă această poziție tind să doarmă cu corpul ușor curbat, asemănător unei mingi, în timp ce stau pe o parte.

În anii 1970, cercetătorul în somn Samuel Dunkell a propus o teorie sugerând o corelație între poziția fetală și anumite trăsături de personalitate. După cercetări ample, Dunkell a determinat că persoanele care dorm în poziția fetală sunt mai predispuse să manifeste trăsături de anxietate și sensibilitate emoțională.

Dormitul pe o parte este o modalitate excelentă de a menține căile respiratorii deschise și de a minimiza sforăitul. De asemenea, poate ajuta la reducerea simptomelor de apnee în somn. Dacă ai dureri de spate și gât, artrită sau reflux acid, dormitul pe o parte este adesea sugerat pentru a ameliora aceste probleme.

2. Poziția buștean
Această poziție se bazează pe indivizi care stau pe o parte cu brațele și picioarele întinse. Conform expertului în somn Chris Idzikowski, această poziție de somn sugerează o natură sociabilă și ușurință în a interacționa cu ceilalți. Totuși, el avertizează că această deschidere și încredere pot duce la naivitate.

Când stai întins pe saltea, aceasta poate menține coloana vertebrală într-o poziție naturală, neutră, ceea ce poate reduce durerile de spate. Dacă ai reflux acid, poți observa că această poziție ajută la reducerea simptomelor, în special dacă dormi pe spate cu o pernă care îți ridică capul.

Sforăitul sau apneea în somn se pot înrăutăți dacă dormi pe spate. Când adormi, țesuturile din gât și limba se relaxează. Gravitatea le trage în jos, blocând potențial fluxul de aer și ducând la mai multe episoade de sforăit sau apnee.

3. Poziția doritor

Când cineva doarme în poziția doritorului, pare că se întinde sau tânjește după ceva. De obicei, își întinde atât picioarele, cât și brațele în fața lui în timp ce stă pe o parte.

Dormitul în această manieră poate duce la disconfort la nivelul umărului, avertizează cercetătorii. Anumite studii indică faptul că indivizii care favorizează această postură sunt oarecum deschiși la minte, deși nu la fel de mult ca cei care preferă poziția bușteanului.

Doritorii pot prezenta, de asemenea, o tendință spre cinism și suspiciune.

4. Poziția soldat
Așa cum sugerează numele, dormitul în această poziție înseamnă să stai cu corpul drept ca un soldat. Picioarele sunt întinse, la fel ca și brațele, care rămân drepte pe lângă tine în timp ce stai pe spate. Cercetările sugerează că cei care dorm în poziția soldatului sunt liniștiți și retrași, dar au și standarde înalte.

5. Poziția stea de mare

Dormitul în acest fel înseamnă să ai toate membrele întinse, ca o stea de mare. În timp ce stau pe spate, dormitorii stea de mare au picioarele despărțite și brațele întinse pe lângă ei.

Cercetătorii spun că cei care dorm în poziția stea de mare apreciază prietenia. Mulți dormitori stea de mare sunt, de asemenea, buni ascultători și sunt dispuși să ajute pe alții rapid. Dunkell a spus că persoanele care dorm pe spate sunt mai încrezătoare în sine. El a sugerat, de asemenea, că cei care dorm pe spate sunt mai deschiși și căutători de senzații decât alți dormitori.

6. Poziția parașutist
Această poziție implică dormitul pe burtă cu brațele în jurul pernei. Te poate face să semeni cu un parașutist relaxat care planează prin aer.

Dormitul în parașută înseamnă că ești curajos și sociabil. Totuși, s-ar putea să nu ai pielea groasă necesară pentru a face față criticilor sau situațiilor inconfortabile.

Dormitul pe burtă este cea mai puțin comună poziție de somn, conform unui studiu publicat în Nature and Science of Sleep. Dormitul pe burtă cu capul pe pernă poate provoca tensiune în corp, ducând la dureri de gât și spate când te trezești.

Dormitul pe burtă poate provoca arcuirea excesivă a coloanei vertebrale, deoarece mijlocul corpului uman este destul de greu. Acest lucru poate duce la probleme nervoase și de durere, care se pot manifesta ca senzații de furnicături sau amorțeală în degete.

Sursa: Wales Online

Foto: gettyimages