Radio Mania

Sci-Tech

Băile fierbinți pot îmbunătăți somnul în vreme caldă, spun oamenii de știință

Băile fierbinți pot îmbunătăți somnul în vreme caldă, spun oamenii de știință

În timpul nopților fierbinți de vară, temperaturile și nivelurile ridicate de umiditate pot face somnul dificil. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că o baie fierbinte înainte de culcare poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Beneficiile Băilor Fierbinți 

Un studiu realizat de Shahab Haghayegh de la Universitatea Texas din Austin arată că o baie fierbinte cu 90 de minute înainte de culcare poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede. Cercetătorii au analizat 5.322 de studii și au concluzionat că o baie în apă cu temperatura între 40-43°C (104-109°F) poate îmbunătăți calitatea somnului.

Cum Funcționează 

Corpul nostru este reglat de un ceas circadian care controlează ciclul somn-veghe de 24 de ore. Temperatura corpului scade în timpul somnului, iar o baie fierbinte poate ajuta la această scădere, pregătind corpul pentru somn.

Băile reci, în schimb, pot avea efectul opus, crescând nivelurile de cortizol și norepinefrină, ceea ce duce la un somn agitat.

O baie fierbinte cu 90 de minute înainte de culcare poate accelera procesul de adormire cu aproximativ 10 minute, oferind astfel o soluție simplă și eficientă pentru îmbunătățirea somnului în nopțile calde.

Sursa: Wales Online • Foto: Roberto Nickson – Unsplash