Radio Mania

Externe

Atac armat la Ambasada SUA din Liban, anunță armata

Atac armat la Ambasada SUA din Liban, anunță armata
Atac armat la Ambasada SUA din Liban, anunță armata

Atac armat la Ambasada SUA din Liban, anunță armata

BEIRUT, 5 iunie 2024 (Reuters) – Un atacator a deschis focul asupra Ambasadei SUA din Liban miercuri și a fost rănit într-un schimb de focuri cu trupele, a declarat armata libaneză.

Atacatorul, un cetățean sirian, a fost reținut și dus la spital pentru tratament, iar soldații cercetau zona pentru a găsi alți atacatori.

Ambasada SUA a raportat că focuri de armă de calibru mic au fost trase în apropierea intrării sale dimineața.

Facilitățile și personalul sunt în siguranță, a adăugat ambasada. Ambasadorul SUA, Lisa Johnson, se află în prezent în afara Libanului, conform unor surse diplomatice.

O sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că trupele libaneze l-au rănit pe atacator în abdomen.

Sursa de securitate a mai spus că un membru al echipei de securitate a ambasadei a fost ușor rănit.

Un purtător de cuvânt al ambasadei nu a răspuns la întrebarea Reuters despre eventualii răniți printre gărzile ambasadei.

Reuters a verificat imaginile suspectului care circulau online și le-a localizat în apropierea ambasadei. De asemenea a verificat parțial scrierea în arabă de pe vesta sa, care conținea cuvântul “Islamic”.

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității pentru atac.

Un cameraman Reuters a văzut forțele de securitate libaneze instalând puncte de control în jurul ambasadei, în timp ce un elicopter fabricat în SUA, furnizat armatei libaneze, patrula deasupra.

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a declarat că urmărește incidentul împreună cu ministrul apărării și forțele de securitate.

Ambasada SUA se află la nord de Beirut, într-o zonă foarte securizată, cu multiple puncte de control pe drumul spre intrare.

Ambasada s-a mutat acolo din Beirut după un atac sinucigaș în 1983, care a ucis peste 60 de persoane. În septembrie, s-au tras focuri de armă în apropierea ambasadei, dar nu au fost raportați răniți.

În mijlocul lunii octombrie, în primele zile ale războiului din Gaza, zeci de protestatari s-au adunat în fața ambasadei pentru a demonstra. Forțele de securitate libaneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a-i dispersa.

Libanul a fost scena conflictelor între Hezbollah, susținut de Iran, și Israel din octombrie, în paralel cu războiul din Gaza.

Zeci de mii de oameni de pe ambele părți ale graniței Israel-Liban au fost strămutați, pe fondul temerilor că războiul se va adânci.

Statele Unite au depus eforturi diplomatice pentru a reduce violența de-a lungul graniței.

Incident separat la Ambasada Arabiei Saudite

Într-un incident separat, un membru al forțelor interne de securitate ale Libanului, asignat pentru a asigura securitatea la Ambasada Arabiei Saudite în Liban, s-a sinucis miercuri în fața ambasadei, a declarat o sursă de securitate și una diplomatică.

Sursa de securitate a spus că gardianul ambasadei s-a împușcat în cap și a menționat că acesta suferea de probleme de sănătate mintală.


Sursa: Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Simon Infanger – Unsplash