Radio Mania

Interne

Adaos comercial plafonat pentru toate produsele românești

Adaos comercial plafonat pentru toate produsele românești

Adaos comercial plafonat pentru toate produsele românești

Adaos comercial plafonat pentru toate produsele românești. Ministerul Agriculturii pregătește o Ordonanță de Urgență
Ministerul Agriculturii pregătește o Ordonanță de Urgență care va plafona adaosul comercial pentru toate produsele alimentare românești. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a declarat că ordonanța va fi gata în două săptămâni. Conform acestuia, toate produsele românești, procesate cu materie primă din România, vor avea un adaos comercial plafonat la maxim 20%.

Anunțul Ministrului Agriculturii

„În două săptămâni ordonanța va fi finalizată, va fi pusă în dezbatere publică și ne dorim ca românii cu venituri mici și medii să aibă acces la alimente de bază de calitate, românești, cu prețuri corecte. În ordonanță vor fi incluse toate alimentele produse în România”, a declarat ministrul miercuri seară, la Prima News, conform Spotmedia.

Detalii despre Plafonare

Ministrul Barbu a menționat că perioada de valabilitate a plafonării va fi stabilită împreună cu procesatorii și retailerii.

„Nu am fi intervenit niciodată cu un act normativ dacă ar fi o piață stabilă și dacă prețul alimentelor românești la raft ar fi corect. Ne dorim să protejăm aceste produse românești și nu ne mai dorim să vedem adaos comercial pe produsele românești de 60%, 70%, 80%, în timp ce cele din import au un adaos de 15% sau 16%”, a adăugat ministrul Florin Barbu.

Plafonarea Adaosului: Detalii și Limitări

Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază este aplicată selectiv la majoritatea produselor, conform listei anunțate de Guvern. De exemplu, prețul plafonat la cartofi se aplică doar la cartofii albi vrac, nu și la cei roșii ambalați. La lactate, doar laptele cu 1,5% grăsime și iaurtul de 3,5% grăsime până la 200 de grame sunt incluse. În cazul pâinii, plafonarea se aplică numai produselor între 300-500 de grame, nu și la pâinea de un kilogram sau specialitățile de pâine.

Lista Selectivă a Guvernului

Aceeași situație se aplică și la ouă, unde doar cele de categoria M au prețul plafonat. Guvernul nu a explicat motivul pentru care lista alimentelor cu preț plafonat este selectivă. Dacă un cumpărător nu este atent la gramajul și alți indicatori din lista Guvernului, aceștia nu vor beneficia de preț plafonat.


Sursa: Spotmedia

Foto: Eduardo SoaresUnsplash