Radio Mania

Diverse

16 Mai: Ziua Internațională a Luminii (UNESCO)

16 Mai: Ziua Internațională a Luminii (UNESCO)

16 Mai: Ziua Internaționala a Luminii (UNESCO)

16 Mai: Ziua Internațională a Luminii (UNESCO)
Pe 16 mai 2018, prima Zi Internațională a Luminii a celebrat rolul vital al luminii și al tehnologiilor asociate în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă.

Peste 600 de evenimente au avut loc în 87 de țări, atingând sute de mii de oameni, iar o spectaculoasă celebrare de după-amiază și seară a avut loc la sediul UNESCO din Paris, Franța.

Evenimentul de la sediul UNESCO a fost inaugurat de Directorul General al UNESCO, Audrey Azoulay, care a subliniat rolul important al științelor luminii în dezvoltarea durabilă și a exprimat bucuria UNESCO de a continua să își consolideze colaborarea cu comunitatea științifică internațională pe tema importantă a luminii.

Celebrările de la UNESCO au inclus o gamă largă de prezentări, inclusiv două discursuri ale laureaților Nobel și două mese rotunde unde s-au discutat subiecte precum importanța luminii în știință și cultură și necesitatea unui dialog îmbunătățit între știință și politici.

Un mesaj special de susținere pentru Ziua Internațională a Luminii a fost primit de pe Stația Spațială Internațională, iar reprezentanți profesori-elevi din una dintre școlile asociate UNESCO au vorbit despre importanța sprijinului UNESCO pentru activitățile lor de învățare.

Un spectacol științific live de la Brussels Photonics a demonstrat importanța tehnologiei fibrelor optice.

YouTube player

Evenimente culturale au marcat, de asemenea, celebrarea inaugurală, cu iluminarea exterioară a sediului UNESCO realizată de Kari Kola și un spectacol de lumină imersiv de Nono Maya și OCUBO. Și, într-o premieră pentru UNESCO, artiști, diplomați și oameni de știință au creat împreună o pictură murală luminoasă în interiorul auditoriului UNESCO.

Tema luminii a fost, de asemenea, centrală pentru performanțele muzicale ale sopranei Katerina Mina, care a deschis celebrarea cu o nouă compoziție de Linda Lamon, scrisă special în omagiu lui Stephen Hawking.

Însoțind prezentările din auditoriu a fost o expoziție de la Muzeul Luminii din Mexic, care a urmărit impactul luminii asupra umanității de-a lungul timpului.

Alte expoziții au inclus lucrări artistice de la Light Painting World Alliance, o demonstrație de realitate virtuală și sculptura interactivă de lumină PYRAMIDION de Milène Guermont.

Ziua Internațională a Luminii a fost sărbătorită pe scară largă în întreaga lume, cu activități practice în școli, festivaluri, conferințe științifice, instalații de pictură cu lumină, laboratoare deschise, observații ale cerului nocturn, ateliere, competiții, activități online, prelegeri și multe altele.

Pentru a ilustra diversitatea acestor activități, putem evidenția o mică selecție:

  • Parlamentele Suediei și Republicii Coreea au organizat evenimente pentru a comemora Ziua Internațională a Luminii.
  • Signify (cunoscut anterior sub numele de Philips Lighting) a anunțat campania „Light for Better Learning”, care va ilumina peste 90 de școli din întreaga lume în parteneriat cu UNESCO.
  • Ghana a inaugurat primul său Muzeu al Luminii și Tehnologiilor Bazate pe Lumină la Muzeul de Știință și Tehnologie pentru a marca observația Zilei Internaționale a Luminii.
  • Școlile UNESCO din întreaga lume s-au alăturat Zilei Internaționale a Luminii organizând o gamă largă de activități educaționale.
  • Podul Auckland Harbour (Noua Zeelandă) a fost iluminat la ora 12:01 pe 16 mai, reprezentând prima comemorare a Zilei Internaționale a Luminii de oriunde din lume.

Sursa: lightday.org

Foto: Shahadat RahmanUnsplash